Foto: TT Nyhetsbyrån

Mona Brorsson: ”Kallar det för 'pensionärsprogrammet'”

Uppdaterad
Publicerad

Mona Brorsson laddar för ännu en skidskyttesäsong.

För SVT Sport berättar 32-åringen om justeringarna i träningsupplägget som ska få kroppen att hålla.

– Jag brukar kalla det ”pensionärsprogrammet”, skrattar Brorsson.

Det svenska skidskyttelandslaget har precis startat upp träningen inför kommande säsong. Under lördagen reste laget hem efter ett träningsläger på Kreta.

– Ett ganska bryskt uppvaknade igen. Det är mycket träningsvärk och man är allmänt mör, men ett bra sätt att kicka igång igen, säger Mona Brorsson till SVT Sport.

När SVT Sport når Brorsson på väg hem från träningslägret berättar hon att hon valt att göra justeringar i sitt träningsupplägg.

Kvaliteten viktigare

– Jag började egentligen redan i fjol med att lägga om träningen lite och svarade otroligt bra på det. Det handlar om att fortsätta utforska den vägen.

Vad innebär justeringarna?

– Det är lite annorlunda styrketräning. Jag tränar inte så mycket tung styrketräning nu. Jag brukar kalla det ”pensionärsprogrammet”, när man har passerat 30 då får man börja trappa ner, skrattar Brorsson och fortsätter:

– Det är lite färre timmar och mer fokus på högre kvalitet och på återhämtning. Kanske mer vila mellan passen och mer fokus på att ta hand om kroppen, den måste hålla och måste tåla tränigen på ett annat sätt nu.

Stabilitet och rörlighet prioriteras numera.

– Det kan vara ganska lätta övningar där man pratar om vinklar och balans.

– Jag har ju tränat jättemycket under många år nu, jag behöver liksom inte den där mängden på samma sätt längre utan det är viktigare att fokusera på kvaliteten.

Fungerat som motivationshöjare

För 32-åriga Brorsson innehöll säsongen 2021/22 både OS-guld i stafett och karriärens första pallplats i världscupen. Ändringarna i träningsupplägget har fungerat som en motivationshöjare för henne.

– Jag känner att det här är helt rätt och att det är det jag behöver. Kroppen är inte konstant hela tiden, den behöver nya grepp för att fortsätta utvecklas.

Hon betonar dock att träningen just nu påminner om lagkamraternas.

– På det stora hela så följer jag ju en typ av grundplan. Det är inte så att jag gör helt annorlunda mot alla andra. Nu är det väldigt mycket mängd för allihopa. Det är mest när säsongen börjar närmar sig som det kanske blir större skillnader. Där blir det viktigare att vara lite fräsch och utvilad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.