Anamarija Lampic, till vänster, och Mona Brorsson. Foto: Bildbyrån

Mona Brorsson om Lampic: ”Ingenting är omöjligt”

Uppdaterad
Publicerad

Anamarija Lampic har bytt längdskidor mot skidskytte.

Mona Brorsson tror att hennes nya konkurrent har god chans att lyckas.

– Det krävs extremt mycket tid på skyttedelen. Men ingenting är omöjligt i det här fallet, säger hon till SVT Sport.

Det var under fredagen som Anamarija Lampic meddelade att hon avslutar längdkarriären 26 år gammal för att i stället satsa på skidskytte. Svenska skidskytten Mona Brorsson välkomnar slovenskans byte.

– Jag tycker att det är superkul, säger hon till SVT Sport.

Brorsson är däremot förvånad över Lampics beslut eftersom Slovenien arrangerar skid-VM 2023.

– Det gör ju att man hajar till lite extra. Men samtidigt är hon ung och har absolut många år framför sig där hon kan vara bra och därför är det kul att hon väljer skidskyttet. Kanske höjer det vår status ännu mer när hon gör ett så uppseendeväckande byte. Inte ens ett hemma-VM kan hålla henne kvar, utan skidskyttet är så pass lockande.

Vad tror du om hennes chanser som skidskytt?

– Hon kommer garanterat att vara en bra skidåkare. Det handlar om hur snabbt hon tar till sig skyttet, och där har vi absolut ingen aning. Det ska bli en otroligt spännande resa att följa. Jag tror definitivt att hon har alla möjligheter.

”Stina det senaste exemplet”

För två år sedan valde Stina Nilsson, precis som Lampic, att byta längdskidor mot skidskytte och i mars i år tog hon sin första pallplats i världscupen.

– Stina är ju det senaste exemplet som visar att det verkligen går att på bara ett par säsonger ta till sig skyttet. Men sedan vet jag också vilket arbete Stina lagt ner. Det krävs extremt mycket tid på skyttedelen. Men ingeting är omöjligt i det här fallet, hon kommer säkert att göra det bra, säger Brorsson.

MER SKIDSKYTTE: Okänd nyckel bakom Elvira Öbergs framgångar (15 april):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.