Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johannes Thingnes Bö förde Norge till VM-guld. Foto: Bildbyrån

Norge vann trots straffrunda: ”rövserie”

Uppdaterad
Publicerad

Norge tog som väntat hem mixedguldet när skidskytte-VM inleddes i tyska Oberhof. Det skedde dock efter stor dramatik. Johannes Thingnes Bö hade fyra bom på sin avslutande fjärdesträcka.

– Det var en riktig rövserie, säger Ole-Einar Björndalen till norska TV2.

Det var svajigt för Thingens Bö på vallen den sista sträckan. Totalt fyra bom (3+1) bjöd in de andra lagen.

– Det var dålig skjutning. Vi gick väldigt fort den första delen av banan och det var flera som bommade. Planen var inte att åka så fort så att det blev ett så dåligt skytte, säger Thingnes Bö.

Ingrid Landmark Tandrevold drog på sig en straffrunda i på den första sträckan och växlade först som åtta, 55 sekunder efter ledande Frankrike som brände av världscupledande Julia Simon. Istället för att bli syndabock blev Tandrevold världsmästare.

”Det kändes skit”

– Det här är definitionen av världens bästa lagkamrater. Det kändes skit men så sa Sturla: ”Det var jättebra för jag ville ut och jaga”, säger Tandrevold leende.

Marte Olsbu Röiseland växlade sedan över som femma, 50 sekunder efter Italiens Dorotha Wierer.

Sturla Holm Lägreid gjorde en supersträcka på den tredje och skickade ut Johannes Thingnes Bö med 0,7 sekunders ledning till Frankrike och Quentin Fillon Maillet.

De flesta trodde då att guldet skulle stå mellan dessa.

Hetsades till bommar

De hetsade varandra till grova bommar i det första liggande skyttet. Både Thingnes Bö och Fillon Maillet hade tre bommar men fyllde med extraskotten och slapp runda. Thingnes Bö skruvade på siktet efter sina två inledande bommar.

– Det var en riktig rövserie, säger Ole-Einar Björndalen till norska TV2.

Italiens Tommaso Giacomel smet förbi och ledde med sex sekunder tillgodo på Thingnes Bö som gick ut som tvåa.

Vid det sista skyttet kom Giacomel in först med Thingnes Bö i rygg. Båda hade var sin bom och Bö hade inga problem att rycka till sig segern och ge Norge det femte raka VM-guldet i grenen. Italien tog ett efterlängtat silver och Frankrike räddade bronset trots att Fillon Maillet körde fel på upploppet men hann vända och korrigera i sista stund innan Österrike kunde smita förbi.

På kuppen tog Olsbu-Röiseland sitt tolfte VM-guld och tangerade Magdalena Neuner i toppen av statistiken på damsidan.

KLIPP: Besviken Sebastian Samuelsson efter mixedstafetten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.