Elvira Öberg. Foto: Bildbyrån

Norsk seger när svenskorna sköt bort sig

Uppdaterad
Publicerad

Elvira Öberg var med i pallstriden när hon ställde sig på mattan som fyra i det sista skyttet i Hochfilzens masstart över 12,5 km. Det blev dock en bom och hon lämnade vallen som sjua och åkte upp sig och slutade sexa som bästa svenska.

– Det var synd att det blev en bom i bägge ståserierna men jag är nöjd. Det är kul att vara med där uppe i toppen, känna att man hänger med i åkningen och kroppen kändes förvånansvärt pigg med tanke på hur mycket vi har tävlat, egentligen är det helt sjukt, säger 21-åriga Elvira Öberg till SVT Sport som fått sitt genombrott den här säsongen.

Framför allt har åkstarka Elvira höjt sig på vallen.

– Förra året kunde jag skjuta bra någon gång men hade stora svårigheter när det var fyra skjutningar. Är förvånad över att jag är så stabil på vallen.

Elvira fyra i världscupen: ”Svårt att ta in”

Marte Olsbu Röiseland leder världscupen efter dagens seger på 415 poäng. Hanna Öberg är tvåa på 378 och Elvira fyra på 334.

– Det är så coolt och jag är så stolt över mig själv att jag håller den här jämnheten, det är två tävlingar utanför topp 10 och jag är med i toppen i totalen. Det är svårt att ta in, funderar Elvira.

Det blev norsk dubellseger när Marte Olsbu Röiseland, som även var snabbast i spåret i en tät tävling, vann före Tiril Eckhoff.

Vid det tredje skyttet var Elvira Öberg med i en tätkvintett bestående av Dorothea Wierer, Tiril Eckhoff, Justine Braisaz-Bouchet och Marketa Davidova. Davidova var den enda i den gruppen som sköt fullt och gick ut i ledning strax före Marte Olsbu Röiseland.

Hanna Öberg: ”Det fattades för mycket på vallen”

Hanna Öberg tog täten och drog klungan in till första skyttet men det blev för många bom, fyra stycken, för att kunna hävda sig utan det blev en 14:e-plats.

– Det fattades för mycket på vallen och jag kan inte känna mig nöjd med dagen. Jag har försökt men det var inte hundra procent i dag. Tror att det hänger ihop med att det var sista tävlingen före juluppehållet. Vi har kört elva tävlingar och det är få lopp som inte varit bra. Det finns mycket att ta med sig, väldigt mycket positivt, säger Hanna Öberg.

Det var fem svenskor till start, en maktdemonstration då det bara var 30 som fick åka.

Bakom Elvira, som kom sexa efter två bom, blev Hanna Öberg 14:e (fyra bom), Mona Brorsson 16:e (1) efter ett fall, Linn Persson 17:e (4) och Johanna Skottheim 26:a (3) efter ett fall på upploppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.