Lars Helge Birkeland lägger av. Foto: Bildbyrån.

Norsk världsmästare slutar

Uppdaterad
Publicerad

Han tog VM-guld 2019.

Nu slutar norrmannen Lars Helge Birkeland.

”Dags att ta farväl av min första kärlek”, skriver han.

32-årige skidskytten Lars Helge Birkeland meddelar på Facebook att han avslutar karriären. Försöket att ta sig tillbaka till toppen blev misslyckat för honom, därför väljer han att lämna skjutvallen för gott.

”Det har varit underbart, krävande och en berg- och dalbana. Förra säsongen blev tråkig med sjukdom och dålig form, och jag inser att den här eran i livet är slut”, skriver Lars Helge Birkeland.

Under den pågående säsongen har Birkeland inte startat i ett enda lopp. Men desssförinnan det representerade han Norge i såväl IBU- som världscupen, individuellt i världscupen blev han som bäst fyra vid tre tillfällen.

”Ser fram emot total frihet”

De största framgångarna för honom har kommit i stafett, i VM 2019 i Östersund körde han första sträckan när Norge vann guld. Och i Pyeongchang 2018 blev det OS-silver där Sverige vann guld efter stor dramatik.

”Nu ser jag fram emot att njuta av total frihet ett tag. Jag kommer att spendera lite tid på att ta reda på vart vägen leder mig nu, och vad jag ska göra nu när jag äntligen blir vuxen”, skriver Birkeland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.