Norge och Sverige. Foto: Bildbyrån

Hysteri i Tjeckien – behöver ta med egen mat

Uppdaterad
Publicerad

Världscupen i Nove Mesto blir en prövning för åkarna.
Förutom att de behöver tävla inför tomma läktare har nu Norge larmat om att maten är på väg att ta slut i den tjeckiska staden.
– Vi är tvungna att ta med oss mjöl, pasta och ris, säger landslagschefen Per Arne Botnan till VG.

Tidigare i dag meddelade det internationella skidskytteförbundet att veckans världscuptävlingar i skidskytte i tjeckiska Nove Mesto kommer köras inför tomma läktare. Detta till följd av osäkerheten runt coronavirusets spridning.

Nu larmar det norska landslaget om att maten den lilla staden, på 10 000 invånare, håller på att ta slut och därav behöver de ta med sig enklare matvaror från Norge.

– Vi fick ett telefonsamtal från vårt permanenta boende i Nove Mesto om att vi är tvungna att ta med oss mjöl, pasta och ris. Beskedet var att det är tomt i butikerna eftersom människor har hamstrat dessa varor, säger landslagschefen Per Arne Botnan till VG.

Tjeckien har hittills rapporterat tre fall av viruset, där samtliga har befunnit sig i norra Italien, enligt Reuters.

Alla svenskar friska

Men för SVT Sport berättar Sveriges landslagschef Anders Byström att de ännu inte fått den informationen.

– Nej, det har vi inte fått någon info om. Men vår huvudtränare Johannes Lukas som bor i Tyskland sa också att även tyskarna är väldigt ”crazy”, som han skrev till mig, kring corona. Så vi måste vara förberedd på att det kan bli en del sådana saker. Vi behöver kanske inte hamstra mat, men det kommer vara en del säkerhetsåtgärder i Tjeckien också, säger han.

Har ni några direktiv till era åkare?

– Nej inte mer än att de vi får från IBU. Vi har varit hemma i Östersund sedan VM och ingen har blivit sjuk, så det talar väl för att ingen bär på någonting där. Vi reser ner som vanligt med flyg till Prag och kommer bo på vårt vanliga hotell. Vi vill inte oroa åkarna onödigt mycket så länge det verkar vara under kontroll i Sverige. Vi vidtar alltid åtgärder för att inte bli sjuk och det är egentligen samma nu.

Byström tycker i övrigt också att det är väldigt tråkigt att tävlingarna kommer köras utan publik.

– Det brukar vara väldigt bra drag där. Det blir som sagt lite speciellt att tävla utan publiken som brukar vara där nere.

KLIPP: Coronavirusets spridning på 60 sekunder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Coronavirusets spridning på 60 sekunder Foto: CDC/ AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer