Foto: TT Nyhetsbyrån

Nytt jobb: Björndalen tar över Kinas landslag

Publicerad

Världens bäste skidskytt genom tiderna, Ole Einar Björndalen, 45, har tagit över Kinas landslag fram till vinter-OS i Peking 2022.
– Vi är glada över att kunna informera om att vi ska samarbeta med Kinas skidskyttelandslag, säger legendaren.

Han lade ut nyheten på sin Instagram tillsammans med en bild på sig och frun Darja Domratjeva där de står framför den kinesiska truppen. Björndalen avslutade karriären förra året utan att nå OS i Pyeongchang. Han slutade med åtta OS-guld.

Björndalen är huvudtränare för både herr- och damlandslaget medan frun Darja Domratjeva enbart kommer att träna damerna.

– Det är ett ungt lag med höga ambitioner och stor utvecklingspotential, säger Björndalen som kommer att jobba med laget på daglig basis.

Redan varit i Kina ett par gånger

Paret har redan varit i Kina flera gånger och senaste samlingen var i Norge.

– Vi är väldigt glada över att få möjligheten att hjälpa vår favoritidrott att sprida sig över världen, säger Domratjeva.

När Björndalen inte blev uttagen till OS i Pyeongchang dök han ändå upp i Sydkorea, då som tränare till sin vitryska fru, Darja Domratjeva, som stannade på fyra OS-guld i karriären.

Här går Ole Einar Björndalen i mål för sista gången i karriären. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer