Öberg startar sist i helgens Sverigepremiär Foto: TT

Nytt upplägg garanterar spänning i premiären

Uppdaterad
Publicerad

De högst rankade, Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson, kommer att starta sist av alla i helgens Sverigepremiär. Svenska skidskytteförbundet testar i samråd med SVT ett nytt upplägg för att behålla dramatiken så länge som möjligt.

I världscupen brukar normalt alla toppåkare gå i startgrupp ett och två (av totalt fyra) när det är individuell start. Detta medför att tävlingarna ofta känns avgjorda trots att halva startfältet fortfarande knappt startat. För att få spänning in i det sista i helgens Sverigepremiär i Idre lånar därför skidskyttet idéer från alpint och längd och vänder på startlistan, så de allra bästa startar sist. Upplägget gäller både i lördagens sprint och söndagens kortdistans.

– Nu kommer TV-publiken garanterat få spänning tills sista skottet avlossats, det känns jättekul, säger SVT:s kommentator Ola Bränholm.

De bästa startat sist

De bästa enligt IBU:s internationella ranking går ut med en minuts mellanrum i slutet av fältet. I herrarnas sprint kommer därför Sebastian Samuelsson starta sist med tjeckiske VM-medaljören Michal Krcmar en minut före sig i spåret. I damernas lopp är Hanna Öberg högst rankad, Marketa Davidova från Tjeckien näst högst. Övriga åkare lottas fritt.  

– Det känns kanon gentemot TV-publiken att vi nu kan göra detta i ett starkt internationellt startfält. Det blir ju mycket roligare för alla om dramatiken i loppen finns kvar så länge som möjligt. Det ger även möjlighet till skrällar då någon oseedad kan lottas till ett riktigt lågt startnummer och kanske kan utnyttja de lite hårdare spåren till att överraska, säger Bränholm.

”Dramatiken i loppen finns kvar”

Ca 70 åkare är anmälda till samtliga lopp i helgen, varav ungefär hälften är utländska åkare. Förutom Tjeckien med många meriterade åkare i laget finns bla Estland, Slovakien och Lettland på plats.

Stina Nilsson då? Nilsson gör sin skidskyttebut och är oseedad. Hon lottades till nr 4 vilket gör att hon kommer få stort fokus i inledningen av tävlingen”.

Alla på plats Corona-testade

Säkerhetstänket är stort inför helgens premiär under rådande pandemi. Ingen publik kommer finnas på plats och samtliga som skall vara på stadion, oavsett om de är åkare, ledare, funktionärer och kameramän måste uppvisa ett färskt negativt Covid-test innan de får sin ackreditering.

KLIPP: Magdalena Forsberg: Tre nycklar för Stina Nilsson

Fakta – de tio högst rankade inför premiären

Damer

1 Hanna Öberg, Piteå

2 Marketa Davidova, CZE

3 Elisabeth Högberg, Östersund

4 Paulina Fialkova, SVK

5 Lucie Charvatova, CZE

6 Linn Persson, Bore

7 Elvira Öberg, Piteå

8 Johanna Skottheim, Lima

9 Eva Puskarcikova, CZE

10 Ingela Andersson, K4 Arvidsjaur

Herrar

1 Sebastian Samuelsson, I21 Sollefteå

2 Michal Krcmar, CZE

3 Jakub Stvrtecky, CZE

4 Martin Ponsiluoma, Tullus

5 Ondrej Moravec, CZE

6 Tomas Krupcik, CZE

7 Jesper Nelin, Piteå

8 Viteslav Hornig, CZE

9 Adam Vaclavik, CZE

10 Peppe Femling, Piteå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.