Johannes Lukas tror att det kan bli tufft att ladda om. Foto: Bildbyrån

Oron för skidskyttarna: ”Det blir svårt nu”

Publicerad

Sverige gjorde ett historisk bra VM i Pokljuka.

Men nu kommer nästa utmaning.

Att ladda om till världscupen.

– Vi får se under veckan om alla håller sig på benen, säger skidskyttelandslagets huvudtränare Johannes Lukas till SVT Sport.

Sverige kom hem från skidskytte-VM i måndags med sex färska medaljer i bagaget. De har haft ett tufft tävlingsschema och tävlat under stor press. Därför väntar nu en utmanande period där man ska försöka återhämta sig och samtidigt ladda om till världscupen nästa helg.

– Det blir svårt nu, det måste man säga, absolut. Men på ett annat sätt är vi så glada att vi kan tävla så mycket speciellt i dessa tider, säger Johannes Lukas.

”Behöver landa”

Han berättar att åkarna kommer att vara helt lediga de kommande dagarna.

– Vi behöver nu landa och ladda batterierna den här veckan. Vi kommer att köra något litet fartpass på söndag eller måndag. Men de kommande dagarna kommer vi behöva vila upp huvudet och inte fokusera för mycket på nästa vecka.

Hur är formen bland åkarna, finns det några skadekänningar?

– Det är svårt att svara på just nu. Det brukar vara tre-fyra dagar efter som man ser om det är någon som är väldigt trött eller om man kan börja träna igen.

Varit borta i över två månader

Hanna Öberg hade en formsvacka under VM någon som senare förklarades av otillräcklig återhämtning av hennes pappa. Risken finns att samma sak händer de andra åkarna eller att någon blir sjuk när man låter kroppen vila helt.

– Det är mentalt som man sliter mest. Man ska inte glömma bort att de har varit borta i sju veckor. Det blir tufft för kroppen att komma hem och verkligen göra ingenting. Då finns det många gånger risken också att man blir sjuk. Vi får se under veckan om alla håller sig på benen, säger Johannes Lukas.

KLIPP: Återupplev Sveriges succé-VM

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det svenska Skidskyttelandslaget firade sex gånger i Pokljuka, Slovenien Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer