SVTs Ola Bränholm tror på en VC-seger för Hanna Öberg i år Foto: Bildbyrån

OS-guld, VM-guld – denna vinter tar hon den mest prestigefulla titeln

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Hanna Öberg tog sin allra första pallplats när hon vann OS-guld i Sydkorea i februari ifjol. Vintern som gick blev det sex nya pallplatser, varav ett VM-guld och hon var hela hemmamästerskapets bästa åkare. Men inom skidskyttet är den totala världscupen den mest prestigefulla titeln – jag tror det är dags för den nu.

Ola Bränholm

Kommentator skidskytte

Jag och Björn Ferry har utöver skidskyttet ett gemensamt intresse. Vi gillar siffror och statistik. Det som är bra med siffror är att man kan bevisa det mesta. Nu har vi bevisat att Hanna Öberg var bäst i världscupen redan ifjol.

Öberg tog i snitt 37,05 världscuppoäng per tävling hon körde ifjol. Det var mer än totalettan Dorothea Wierer (37,00), tvåan Lisa Vittozzi (36,75) och Laura Dahlmeier (36,93) som körde sparsamt men bra. Alltså var Öberg jämnast på en hög nivå över hela vintern samma vinter som allt fokus låg på att vara i toppform till hemma-VM.

Den här vintern är förutsättningarna helt andra, som Öberg själv sa i vårt reportage förra helgen:

”Nu kommer vi in i en säsong där vi fortfarande har ett mästerskap, ett VM. Men det är inget hemma-VM och inget OS. Så det är klart att hela säsongen kommer att väga tyngre. Om jag får välja skulle jag nog ranka totala världscupen högre än ett VM-guld.”

Med andra ord. Undviks bara sjukdomar så kommer Öberg att köra alla tävlingar denna säsong. Samtidigt kommer förra årets etta Wierer och tvåa Vittozzi ha sitt hemma-VM och rimligen lägga något mindre fokus på världscupen. Utöver detta har både förra årets totaltrea Anastasia Kuzmina och tyska fantomen Laura Dahlmeier slutat.

Det finns alltså väldigt fina förutsättningar för att Sverige skall få sin första seger i den totala världscupen sedan Helena Ekholm vann 2008/2009. Och att vinna ”totalen” är svårt, mycket svårare än att slå till i ett enskilt mästerskapslopp. Exempelvis har bara sju manliga åkare totalt lyckats med detta under 2000-talet medan ett 30-tal vunnit individuella VM- eller OS-guld under samma period.

Skulle Hanna Öberg lyckas med även den bedriften så får nog snart Magdalena Forsberg se sig lite hotad om titeln som vår bästa skidskytt genom tiderna. Och då ska vi minnas att Öberg ännu inte fyllt 25.

Reportage: Öberg gick över gränsen 24/11-19

Världscuppoäng per tävling säsongen 18/19 (placering i totala världscupen inom parentes)

1 (5) Hanna Öberg, 741p – 20 tävlingar = snitt 37,05

2 (1) Dorothea Wierer, 925p – 25 tävlingar = snitt 37,00

3 (12) Laura Dahlmeier, 554p – 15 tävlingar = snitt 36,93

4 (2) Lisa Vittozzi, 882p – 24 tävlingar = snitt 36,75

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.