Österrikisk polis utreder ryska skidskyttar

Publicerad

Österrikisk polis utreder misstänkta dopningsbrott i det ryska skidskyttelandslaget i samband med VM i Hochfilzen 2017.
Det har polisen meddelat det ryska skidskyttelandslaget i Hochfilzen, där veckans världscuptävlingar avgörs.
– Vi blev informerade i morse av österrikiska myndigheten för korruption att de i går kväll meddelade fem ryska idrottare och fem ledare att de är under utredning, säger Christian Winkler, presschef på IBU, Internationella skidskytteförbundet, till SVT Sport.

IBU meddelar i ett pressmeddelande att de ryska utövarna fortfarande får tävla i världscupen.

Enligt det ryska skidskytteförbundet var anledningen till besöket att förhöra skidskyttarna kring möjlig dopning under VM i just Hochfilzen 2017.

”Jag är arg och rasande över häxjakten som pågår” skriver den ryske stjärnan Anton Sjipulin på sin Instagram.

– Vi fick reda på det på förmiddagen. Det är alltid tråkigt när det händer, samtidigt är det viktigt att det gör det. Det är viktigt att man inte stoppar det under mattan, säger Sveriges tränare Tränare Johan Hagström till SVT Sport.

– Hoppas man utreder det ordentligt. Det ska ut med så mycket information som möjligt. Annars blir det bara spekulationer, fortsätter han.

”Kan inte göra nått mer”

Enligt Österrikes nyhetsbyrå APA utreder österrikiska åklagare dopningsbrott från VM 2017 gällande fem skidskyttar och fem ledare i det ryska landslaget.

IBU blev medvetna om polisens utredning på morgonen.

– Vi blev förvånade i morse. Nu måste vi se vad utredningen leder till och sedan agera. Just nu kan vi inte göra något mer, säger Christian Winkler, presschef på IBU.

Förtydligande: I en tidigare version uppgavs att österrikisk polis gjort ett tillslag på ryska skidskyttelandslagets hotell i Hochfilzen, enligt Reuters. Det korrekta är att österrikisk polis informerat ledare och utövare om att en utredning om misstänkta dopningbrott pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer