Foto: Bildbyrån

Pichlers framtidsplan: ”Klart till 99 procent”

Uppdaterad
Publicerad

Wolfgang Pichler närmar sig ett nytt jobb efter sin roll som förbundskapten för skidskyttelandslaget.
– Med 99 procents säkerhet kommer jag att jobba för SOK, säger Pichler till SVT Sport.

I slutet av januari meddelade Wolfgang Pichler att han slutar som svensk förbundskapten för skidskyttelandslaget. Därefter har framtiden varit oviss för den tyske ikonen. Men nu börjar han närma sig ett beslut. Pichler har haft ett möte med Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges Olympiska Kommitté, om en framtid hos SOK.

– Med 99 procents säkerhet kommer jag att jobba för SOK, säger Pichler till SVT Sport.

Exakt vad rollen går ut på vet inte Pichler än, då han inväntar ett skriftligt erbjudande från SOK. Men han har en vision för hur han vill att rollen ska se ut.

– Jag tror att vi i Sverige skulle tjäna på att föra sporterna närmare varandra och samarbeta mer mellan de olika idrotterna, exempelvis mellan skidskytte och längdskidor. Vi har mindre pengar och mindre resurser än vad många av de större nationerna har, så vi måste komma på andra vägar för att få ännu större framgångar. Jag har varit med i åtta OS och har tagit medalj i nästan samtliga, så jag hoppas kunna bidra med min erfarfenhet.

Hur länge kan du vänta på ett erbjudande?

– Jag är pensionär och har tjänat mina pengar, så jag kan vänta länge. Men förhoppningsvis så kommer det snart.

Har du fått ett erbjudande från det svenska skidskytteförbundet?

– Ja, men jag tackade nej till det. De får komma med ett annat erbjudande i sådana fall. Men om SOK-jobbet är som jag hoppas, så kommer jag att kunna hjälpa skidskytteförbundet ännu mer på det här sättet. Jag har också erbjudande från två andra länder om att jobba i en sportchefsroll, men med 99 procents säkerhet kommer jag att jobba för SOK.

– Vi vill gärna dra nytta av hans erfarenhet. Men ingenting är klart. Det är som Wolfgang själv säger, att han inte fått något skriftligt erbjudande. Ingenting blir klart förrän vi fått veta om Sverige får OS 2026. Är det så att Sverige får OS den 24 juni kommer vi givetvis att starta en satsning på svensk vinteridrott. Där tror vi Wolfgang kan ha någon del att bidra med. Det vi har pratat om hittills gäller mest utbildningar och seminarier, säger Lars Markusson, mediechef på SOK, till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer