Det kan bli världscup ändå för Stina Nilsson, trots inställd IBU-cup. Foto: TT

Planen: Så kan Stina få åka i världscupen

Uppdaterad
Publicerad

Med inställd IBU-cup kan inte Stina Nilsson kvalificera sig för världscupen av egen kraft.
Men IBU:s tekniska kommitté kommer ge ett förslag som kan ge henne en plats där.
– Vi måste hitta någon variant för att kunna lösa det, för att alla ska kunna tävla, säger svenske medlemmen i kommittén, Kari Korpela, till SVT Sport.

IBU:s tekniska kommitté har möte på tisdag och då kommer de lägga ett förslag till IBU:s styrelse, som i sin tur fastställer reglerna för kommande världscupsäsong på en styrelsekonferens under nästa helg.

En av punkterna på tekniska kommitténs möte gäller huruvida åkare som inte kan kvalificera sig för världscupen via inställda IBU-cupen kommer få dispens eller inte. En av dem är svenska stjärnan Stina Nilsson.

– Jag har inte hört något förslag. Men det kommer upp som ett ärende vi ska diskutera. Och jag skulle tro att vi kommer komma fram till något beslut att kvalificeringen inte blir som den varit tidigare. Vi måste nog kanske lätta på kvalreglerna för de första världscuptävlingarna, säger Kari Korpela, som sitter i den tekniska kommiten, till SVT Sport.

Kvalificering via VC

Korpela vill inte föregå kommitténs möte, men menar att det kan bli en öppning så att alla åkare får kvalificera sig för fortsatt världscuptävlande under den första världscuphelgen.

– Därifrån gäller vanliga världscupregler. Att man måste nå en viss nivå, som är uträknad utifrån vissa poäng. Om Stina skulle få åka första världscuptävlingarna så måste hon hålla den nivån. Och den är inte jättehög, säger Kari Korpela.

– Jag törs inte säga att det blir så. Vi måste ha möte först och resonera, och i slutänden är det styrelsen som bestämmer. Men det är sällan som styrelsen går emot tekniska kommitténs förslag, om det inte finns en speciell anledning, säger han vidare.

Mellan raderna låter det ändå som att chanserna är goda att det blir så?
– Chanserna tror jag finns. På något sätt måste man lösa problematiken. Det här gäller ju inte bara Stina, utan andra nationer har också åkare som de vill fylla sina kvoter med.  säger Kari Korpela.

För att i så fall tävla vidare, vilken placering behöver Stina ta då?

– Det är lite svårt att mäta så, för det hänger ihop med de främsta åkarnas resultat. Det kan bli stora differenser. Men normalt sett, så räcker det med att hon är bland de 50-60 bästa. Då är det ganska lugnt, säger Kari Korpela.

KLIPP: Stina Nilsson efter skadan: ”Jag måste vara försiktig och klok”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stina Nilsson. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer