Polisrazzia på Internationella skidskytteförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Internationella skidskytteförbundets, IBU, huvudkontor i Salzburg utsattes för en polisrazzia igår. Enligt NRK kan tillslaget ha med dopning och visselblåsaren Gregorij Rodtjenkov att göra. – IBU ville av oklar anledning inte utreda ryska utövare, säger Rodtjenkov till NRK.

Gregorij Rodtjenkov, visselblåsaren bakom den stora ryska dopningshärvan, har för NRK berättat att IBU varit inblandade i att manipulera ryska dopningsprover.

Iklädd skidluva och solglasögon berättar Rodtjenkov, som befinner sig på okänd plats i USA, att IBU ska ha varnat Ryssland om skidskyttar vars blodprover var misstänksamma, i stället för att utreda saken.

– IBU ville av oklar anledning inte utreda ryska utövare som visade onormala, extremt onormala, värden, säger Rodtjenkov till NRK.

– Situationen blev värre efter OS (i Sotji). För att det inte skulle upptäckas tog IBU med sig biologiska pass från dopade ryska utövare till RUSADA (ryska antidopningsbyrån), för att de skulle gömma dem. Och det blev gjort, fortsätter han.

Rodtjenkovs påståenden ska ha kommit kort tid före polisrazzian i Salzburg.

Senare under onsdagen bekräftade Wada för NRK att det även utfördes en polisrazzia i Norge under gårdagen, och att ärendet är knutet till dopning.

”Lägger locket på”

Olle Dahlin, vicepresident i IBU och ordförande i Svenska skidskytteförbundet, bekräftar för SVT Sport att razzian mot huvudkontoret i Salzburg ägde rum under gårdagen. Han vill inte kommentera uppgifterna om att det ska ha med en dopingutredning att göra.

– Anledningen kommer de (polisen) återkomma med under dagen. I en sådan här utredning lägger de locket på, säger han.

Han har under sin tid i IBU aldrig varit med om något liknande.

Ett extra styrelsemöte via telefon ska hållas under dagen och Dahlin är redo att resa till Salzburg.

– Jag kommer att flyga ner vid behov, säger han.

IBU kom med ett pressmeddelande om händelsen under eftermiddagen. Där framgick det att polisen gjort razzian som är kopplad till en utredning av IBU-presidenten Anders Besseberg och IBU:s generalsekreterare Nicole Resch.

Resch väljer nu att kliva åt sidan från sina åtaganden inom IBU under polisutredningen.

Förbundet betonar att man samarbetar med under utredningen och att man ser ”extremt allvarligt” på situationen.

Generalsekreteraren i förhör

Enligt NRK förhördes Resch av österrikisk polis i går och förhören ska fortsätta.

Först med att rapportera om händelsen var den österrikiska radio- och tv-kanalen ORF och sajten Kleine Zeitung.

IBU har tidigare kritiserats för att inte agera tillräckligt hårt mot dopning. Efter beslutet att ge världscuptävlingar till Ryssland, trots starka dopningsmisstankar mot värdnationen, valde flera nationer, samt svenske OS-guld- och silvermedaljören Sebastian Samuelsson, att bojkotta tävlingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer