Martin Ponsiluoma får göra VM-debut nära hemmet i Östersund. Foto: TT.

Ponsiluoma får göra VM-debut 500 meter från hemmet

Publicerad

När det svenska skidskyttelaget presenterades inför herrarnas distans över 20 km på onsdag var det starkast möjliga uppställning. Peppe Femling, Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin och Martin Ponsiluoma kommer att försvara de svenska färgerna.

Martin Ponsiluoma, som tävlar för Östersundsklubben Tullus och bor 500 meter från skidskyttestadion, får göra VM-debut. Han blev sjuk och missade både sprint och jaktstart i helgen.

– Jag hade bara ont i halsen så det var inte så farligt. Ska bli spännande att ser hur kroppen reagerar, säger Ponsiluoma, som tränat på i tre dagar.

– Vi har vårt bästa lag nu när Martin blivit frisk. Det finns bra förutsättningar att göra något bra, säger förbundskaptenen Wolfgang Pichler. Ponsiluoma slog igenom med en pallplats individuellt i vinter.

Lindström petas: ”För tufft”

Därmed petas Fredrik Lindström som varit en stöttepelare i många år. Den här säsongen har dock blivit förstörd av körtelfeber. Han gjorde individuell säsongsdebut med att köra sprinten 10 km i lördags. Han missade de två sista skotten i stående och fick dagen förstörd med en 66:e-plats.

Var det någon diskussion om att Lindström skulle köra distansloppet?

– Nej. Det här är enligt planen. Med de förutsättningarna han haft är 20 kilometer för tufft. Man förbereder sig inte för en stafett genom att köra distansen, säger Pichler.

Det är till Sebastian Samuelsson de största hoppen sätts.

– Formen känns väldigt bra. Sätter jag bra skotten på vallen så kommer jag att göra en bra tävling, säger Sebastian Samuelsson

Pichler nämnde på presskonferensen att Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin och Martin Ponsiluoma är givna i stafettlaget. Om den tredje platsen gör Peppe Femling, Torstein Stenersen och Fredrik Lindström upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer