Rikard Grip och Stina Nilsson återförenas i skidskyttelandslaget Foto: Bildbyrån

Rikard Grip överraskades av Stina Nilssons beslut

Publicerad

Tidigare skidchefen Rikard Grip är en prestigevärvning till skidskyttet.
Med sig på resan har den nya generalsekreteraren sin tidigare adept Stina Nilsson.
– Jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat tro att hon skulle göra sitt byte redan nu, säger Grip.

Han är ny på jobbet sedan några veckor tillbaka, men ändå ingen nykomling i den här miljön. Skidskytteförbundets generalsekreterare Rikard Grip står lutad mot en sten i lingonriset utmed den nyasfalterade rullskidsbanan i Dala-Järna – där SM i rullskidskytte avgjordes förra veckan – en bana han själv tävlat på som rullskidåkare.

Han lämnade längdskidorna förra våren efter tio framgångsrika år som förbundskapten och landslagschef. Och efter ett år som anställd hos Sveriges olympiska kommitté (SOK) hamnade han alltså här, i lingonriset mitt bland skidskyttestjärnor som Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson.

– Det känns jättespännande, jag triggas av den här utmaningen att få vara med och påverka och vara med i en utveckling av sporten. Jag känner att vi har väldigt spännande år framför oss, säger Grip.

”Stor utmaning”

Skidskyttet är på uppåtgående i Sverige, intresset ökar både för att titta på sporten och att utöva den. En av de viktigaste uppgifterna för Grip blir att se till att alla som vill träna skidskytte ska kunna göra det.

– Det har hänt jättemycket i skidskyttet och vi står inför en stor utmaning där vi måste jobba hårt ute i Sverige med att skapa förutsättningar för att bedriva idrotten. Det är att se över anläggningarna, både vad gäller snötillgången och möjligheten till skjutvallar.

Med sig har han erfarenheter från längdskidornas utveckling.

-Längdskidor har gjort en fantastisk resa under 10-15 års tid. Vi är inne i en resa nu med skidskyttet och jag kan inte sätta fingret på exakt var vi är på vår resa, men jag känner definitivt att resan pekar uppåt.

Oberoende beslut

Med sig på den har han Stina Nilsson, OS-guldmedaljören i sprint som chockade skidvärlden när hon i somras berättade att hon lämnar sporten för en skidskyttesatsning.

Grip var hennes tränare och bollplank i skidlandslaget under många år.

Nu återförenas de i ett nytt landslag.

– Jag visste om hennes beslut innan det blev offentligt. Hon visste inte om mitt innan det var offentligt, men när jag fattade beslut om att söka tjänsten visste inte jag om att hon fattat sitt beslut. Det var egentigen helt oberoende av varandra, säger Grip.

TT: Vad sade du till henne?

– Hon var så sprudlande glad när hon berättade så jag önskade väl bara henne lycka till. Jag visste att hon gick i de tankarna, men jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat tro att hon skulle göra det redan nu.

Inte bitter

Även tekniktränaren Ola Ravald, arkitekten bakom det svenska sprintundret som kulminerade med guldsuccén i OS i Turin 2006, blev klar för skidskyttelandslaget i somras.

– Det visar att skidskyttet är attraktivt, både de aktiva och organisationen och hela sporten, den är väldigt spännande, säger Grip.

Varför han själv lämnade längdskidorna – om det var självmant eller om han fick sparken – vill han fortfarande inte kommentera.

-Det där är något som jag lämnat bakom mig. Det är så många andra som tycker och tänker om det där som inte håller sig till sanningen, så därför tycker jag att det är bättre att inte prata alls.

TT: Finns det någon bitterhet?

– Nej, det gör det inte. Var sak har sin tid. Det är klart att det var en stor del av min tillvaro under en lång tid. Men jag är glad för var jag är nu.

ARKIV: Här tränar Stina Nilsson skidskytte (22/3 – 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här tränar Stina Nilsson skidskytte Foto: Bildbyrån/SVT

ARKIV: Tränaren hyllar Stina Nilsson: ”Den bästa jag haft” (7 april 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stina Nilsson med skyttetränaren Jean-Marc Chabloz

Rikard Grip: Ledare längdlandslaget 2010-2019. Ledde Sverige till 35 medaljer i VM och OS, och till över 300 pallplatser i världscupen. Ny generalsekreterare i Svenska skidskytteförbundet.

Stina Nilsson: Regerande olympisk mästare i skidsprint som har tagit 12 OS- och VM-medaljer som längdskidåkare. 27-åringen gör nu en satsning mot att nå världseliten och OS i Peking 2022 som skidskytt.

Ola Ravald: Tekniktränare som låg bakom det svenska sprintundret och guldsuccén i Turin 2006. Ny tränare för skidskyttelandslaget – även om han också fortsätter sitt uppdrag som personlig tränare till sprintstjärnan Linn Svahn i längdlandslaget.

Och en som gått motsatt väg:

Anders Byström: Skidskyttets landslagschef har gått tillbaka till skidorna där han är ny landslagschef. Han har tidigare varit juniorlandslagstränare i skidlandslaget och ledare i det norska laget.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer