Vasilevas avstängning kan ge Sverige en extraplats i varje tävling. Foto: TT/Bildbyrån

Ryskans avstängning ger Sverige extraplats

Uppdaterad
Publicerad

Igår kom nyheten att ryska skidskytten Margarita Vasileva stängs av för dopningsbrott.

Ett besked som ger Sverige en extra startplats i damernas världscup i vinter.

– Att vi får en startplats till i varje individuell tävling är så klart en stor chans, säger nye landslagschefen Anders Byström till SVT Sport.

Ryskan Vasiljeva stängs av i 18 månader för att ha missat tre dopningstester under ett års tid och som en effekt stryks också alla hennes resultat från 4 februari och framåt. En skidskytt som drog in en hel del poäng till både sig själv och Ryssland, poäng som nu berövas nationen och får effekter på slutställningen i nationscupen.

Fjärdeplacerade Ryssland passeras av både femman Italien och sexan Sverige något som ger Sverige en extra åkare, från fem till sex startande, i varje deltävling. Ett glädjebesked i det svenska laget.

– När vi presenterade det här för laget, att det kunde vara möjligt, så blev det ju en bra stämning i gänget, säger Anders Byström med ett leende. Alla vill ju åka så mycket som möjligt.

Och ett lite lättare jobb för dig i din nya roll?

– Vi har ett tufft jobb att ta ut laget ändå, men det gör ju saken lite lättare att vi får ställa upp med sex stycken.

För rysk del blir effekten förstås den rakt motsatta. Förutom att de förlorar en åkare, som också varit en del av de ryska stafettframgångarna (där Vasiljeva bland annat ingick i segerlaget från världscupstafetten i Oberhof), så trillar de utanför topp fem och går från sex till fem ordinarie startplatser.

Sverige hade förra säsongen sju åkare som tog världscuppoäng på damsidan. Nu ökar chanserna att få in både fler namn och mer poäng.

– Det är så klart en stor chans för flera att få chansen att visa upp sig, men också kvala in till VM, säger Byström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.