Göran Kenttä och Hanna Öberg. Foto: Bildbyrån

Så stöttas Hanna efter tårarna

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öberg sköt för guld men dagen slutade i tårar.
Nu jobbar det svenska teamet för att få henne tillbaka på banan.
– Hon känner en massa känslor, säger mentale coachen Göran Kenttä till SVT Sport.

Sveriges och Norges två giganter, Hanna Öberg och Marte Olsbu Röiseland, gled in på vallen samtidigt för att göra upp om guldet. Norskan satte alla skott medan svenskan hamnade i straffrunda.

– Hanna ska inte skjuta runda i det här läget. Det är inte okej. Det har satt sig i huvudet, hon är osäker, säger experten Helena Ekholm.

Björn Ferry höll med:

– Sverige hade ett jätteläge, men det har satt sig i skallen på henne. Hon spänner sig och grejar det inte. Först i sprinten och nu detta, säger han.

Hanna Öberg själv var nära tårar och osäker på vad som hade gått snett.

– Jag försökte verkligen, men det gick inte. Jag känner mig frustrerad. Det är som att det inte vill gå vägen, säger hon.

KLIPP: Hanna Öberg i tårar efter missen: ”Vet inte vad som hände”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hanna Öberg efter den missade medaljen i damstafetten. Foto: Bildbyrån

Redan i morgon är det dags för masstarten, VM:s sista tävling, och sista chansen för 24-åringen att ta någon medalj i Antholz. Nu jobbar det svenska teamet intensivt för att få tillbaka Öberg på banan.

– Hon känner förmodligen en blandning av en massa olika känslor. Man måste inse att man är människa, göra bokslut och ladda om. Det handlar om att stanna upp och känna allt som finns där.

Hur gör man om det är en specifik sak som gått snett som skyttet, som kanske sitter kvar i huvudet?

– Ingen situation är likadan som en annan vid ett annat tillfälle. Man får jobba på att det är annorlunda, stanna upp och göra det jobba som man har tränat på.

Men om de är lika som när man missar medalj eller i skyttet?

– Det är snarlika stiuationer. Det handlar om att verkligen jobba med närvaron, att vara i skottet och göra det jobb som man alltid gör. Påminna dig om de bra saker du gjort tidigare, jobba med utförandet som man kan och ta tillbaka det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer