Sebastian Samuelsson. Foto: Bildbyrån.

Samuelsson: ”Rent ut sagt bedrövligt”

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelsson har misstänkt korruption i Internationella skidskytteförbundet, IBU, under flera år.

Efter rapporten som beskriver hur tidigare ordförande Anders Besseberg tagit mutor och mörkat dopning är känslorna starka hos den svenska stjärnan.

– Jag hoppas att han får ta sitt straff och förhoppningsvis sitta i fängelse under en lång tid, säger Samuelsson till SVT Sport.

2018 bojkottade Sebastian Samuelsson världscupavslutningen i Ryssland med anledning av den utbredda dopningsproblematiken i landet samtidigt som han fruktade för sin egen säkerhet. Han var då tydlig med att han misstänkte korruption i IBU.

Nu tre år senare kommer förbundet med en över 200 sidor lång oberoende granskningsrapport som bland annat Wada bidragit till.

”Rent ut sagt bedrövligt”

Även om den egentligen bara bekräftar det som Sebastian Samuelsson misstänkt blir han upprörd.

– Det är vi idrottare som drabbas hårdast av det här. Det är många medaljer som har hamnat i fel händer och att få veta att presidenten i IBU har försökt skydda fuskarna är rent ut sagt bedrövligt, säger Samuelsson.

Känns det lite som en upprättelse att få det här på papper efter att du tidigare gått ut med dina egna misstankar offentligt?

– Ja men lite så skulle jag säga. Det är klart, jag har varit väldigt tydlig med vad jag tyckt tidigare och fått både ris och ros för det. Det känns lite idag som 'vad var det jag sa'?

74-årige norrmannen Anders Besseberg, som satt på posten som ordförande i IBU 1993-2018, har inte haft något intresse att skydda sporten från fusk slår rapporten fast. Han ska han värnat om ryska intressen, mörkat dopning och högst troligt köpts av ryska ledare genom bland annat jaktresor, lyxklockor och prostituerade.

Är du förvånad att det var så omfattande som det beskrivs?

– Nej egentligen inte. Det låter ju sjukt med prostitution och sådana saker men det är rykten som gått och som man hört tidigare. Det är egentligen inget nytt.

”Fuck you Mr Besseberg”

Det pågår en polisutredning mot Besseberg, som nekar till anklagelserna via sin advokat. Samuelsson hoppas att bevisen håller för att döma norrmannen och att han hamnar i fängelse.

På Twitter skrev den svenska stjärnan ”Fuck you Mr Besseberg” i ren ilska mot den gamla bossen.

– Jag känner att Besseberg har förstört för så otroligt många personer. Skidskytte är sporten jag älskar och jag vill att det ska gå rätt till. Han har verkligen strävat åt ett annat håll och då tycker jag inte att det är mer än rätt att jag faktiskt skulle få ge uttryck för de känslorna.

I dag känner sig Samuelsson, till skillnad mot för tre år sedan, ganska trygg med IBU:s arbete.

– Det känns som att de har gjort ett stort förändringsarbete. De har blivit mycket bättre på att lyssna på oss aktiva och är mottagliga för kritik. Man försöker göra ett bra jobb och det tycker jag märks nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.