Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sebastian Samuelsson om att uttrycka sina åsikter.

”Ledare har sagt åt mig att ta det lugnt”

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelsson har aldrig varit rädd för att dela med sig av sina åsikter – även de som kan uppfattas som kontroversiella.

I SVT Sports nya serie ”Vinterstjärnan” berättar skidskytten om plattformen han har och ansvaret han tycker att den kommer med.

– Jag har varit med om många situationer där ledare sagt till mig att ”ta det lite lugnt nu”, säger Samuelsson.

Sebastian Samuelsson har blivit lika känd för sina ställningstaganden utanför spåren, som bedrifterna på dem. Han har aldrig varit rädd att använda sin plattform för att göra sin röst hörd i framför allt kampen mot dopning.

I SVT Sports nya serie ”Vinterstjärnan” berättar Samuelsson om den plattform han har och vilket han ansvar han känner som kommer med den.

– Jag är medveten om att jag kan nå ut med ett budskap och att jag är en offentlig person. Jag har sett det som mitt ansvar att faktiskt bredda horisonten och inte bara prata om hur många träffar jag har på skjutvallen. Utan att prata om annat också och där har dopning varit väldigt viktigt för mig, säger Samuelsson och fortsätter:

– I början skrev jag mycket på Twitter och det har jag alltid gjort. Men från en dag till en annan brydde sig ingen om vad jag skrev, till att alla brydde sig.

Får du lika mycket hat nu som tidigare?

– Om jag säger något vet jag att reaktionerna kommer. Men det hänger kvar någon vecka eller sådär och sedan lugnar det ner sig. Så länge jag inte gjort någon intervju eller skrivit något är det lugnt. Men gör jag det vet jag att det kommer reaktioner.

Samuelsson backar inte ifrån att dela med sig av sina åsikter. Inte heller inför större tävlingar.

– Snarare har jag tyckt att det är viktigt att inte påverkas av dem som försöker påverka mig. Jag har varit med om många situationer där ledare sagt till mig att ”ta det lite lugnt nu”, exempelvis efter att Loginov vann VM-guld i vintras. Att ”du behöver inte prata om det här nu, VM är långt”.

Se hela avsnittet med Sebastian Samuelsson på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer