Skidskyttarna kommer tävla på hög höjd under OS i Peking i februari. När världscupcirkusen kommer till orter som ligger på liknande höjd som OS-banorna märker Sebastian Samuelsson att det påverkar honom när han tävlar.
– Det tar lång tid för mig att acklimatisera mig. I Antholz i fjol (1800 meter över havet, reds anm) var vi några få dagar på höjd och då åkte jag inte så bra, berättar Samuelsson.
– På VM i Pokljuka förra året, det ligger inte jättehögt, men då var jag på höjd flera veckor innan och då kändes det bra. Jag ser på de mätningar vi gör för att kontrollera laktat och sådant, att det fungerar bra, men jag behöver god tid på mig, fortsätter han.
Samuelsson beskriver att han saknar ordentliga erfarenheter av höghöjdsträning. Förre tränaren Wolfgang Pichler hade en annan träningsfilosofi. I fjol ställdes höghöjdslägret in på grund av pandemin och året innan blev Samuelsson sjuk och fick åka hem.
Fler mästerskap på hög höjd
I år bestämde Sebastian Samuelsson tillsammans med tränaren Johannes Lukas att det vore bra att ha ett eget höghöjdsupplägg. I juni packade han väskorna och reste till Italien i tre veckor för att lära sig mer om bland annat acklimatisering. När vi träffar Samuelsson har det hunnit bli höst och han befinner sig på 1850 meters höjd i Frankrike, nu tillsammans med laget.
– Från erfarenheterna i vintras skulle jag säga tio till tolv dagar, svarar han när han får frågan om hur mycket tid han behöver för att acklimatisera sig på hög höjd.
– Nu ska jag inte säga för mycket, men när jag var iväg på hög höjd i somras då tog det också tio dagar. Medan jag tycker att det gått lite bättre lite fortare nu på hösten. Så förhoppningsvis är det en effekt av att jag varit på hög höjd tidigare i år.
Han hoppas också kunna gynnas av höghöjdsträningen längre fram i karriären.
– Det känns spännande för vi kommer ha flera mästerskap på hög höjd framöver. OS 2026 i Italien till exempel. Jag vill prestera bra nu i Peking, därför är det viktigt att ta till vara all kunskap jag kan och lär min kropp att anpassa sig bättre och bättre, avslutar Samuelsson.
Se hela reportaget här: