Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här korsar Sara Andersson mållinjen – Ekholm: ”Fantastiskt lopp”. Foto: Thomas Bachun / BILDBYRÅN

Topplopp av Sara Andersson – efter en halvtimmes väntan var guldet klart: ”Lite nervigt”

Uppdaterad
Publicerad

Sara Andersson gjorde ett topplopp i sprinten över 7,5 km vid JVM i skidskytte i Otepää. Efter en halvtimmes väntan stod det klart att svenskan vunnit och fått med sig ett nytt juniorguld.

– Det var lite nervigt att stå och vänta, jag hade en bra åkning och hade inte kunnat göra så mycket mer även om det blev en bom, säger Andersson till SVT Sport.

Svenskan startade först i den äldre juniorklassen och gladde de svenska fansen med fullt första skytte. I det andra stående skyttet blev det en bom på det fjärde skottet.

– Det betyder jättemycket. Det var jättekul med Elsas (Tänglanders guld i går) medalj i går och hela laget fick en skjuts. Nu har vi två guld och alla är sugna på mer, säger Andersson, som hoppas få följa med seniorerna på världscupen i Nordamerika efter JVM.

Tannheimer tog in på spurtvarvet

21-åringen från Mora klarade sig undan med den enda bommen och hade ett bra tryck över mållinjen i Estland.

Tyskan Julia Tannheimer, som vann distansloppet, hade också en bom, den kom i liggande. Tannheimer var 14,4 sekunder efter vid det andra och sista skyttet och tog in 6,5 sekunder på bara ett par hundra meters åkning, vilket skapade spänning.

– Jag hann bli lite orolig, säger experten Helena Ekholm om sekundstriden mellan Andersson, som har meriter från världscupen, och Tannheimer.

– Men Sara var bäst, sammanfattar Ekholm.

Vid JVM 2022 tog Andersson guld i distans i den yngre juniorklassen.

Resultat 7,5 km jvm Otepää:

1) Sara Andersson, Sverige, 21.12,6 (1)

2) Julia Tannheimer, Tyskland, + 09,0 (1)

3) Valentina Dimitrova, Bulgarien, 13,8 (0)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.