Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt i skidskytteskandalen – Besseberg mutanklagad Foto: Bildbyrån

Sebastian Samuelsson om korruptionen: ”Fortfarande upprörd”

Uppdaterad
Publicerad

Nu ställs den förre ordföranden i Internationella skidskytteförbundet, Anders Besseberg, inför rätta för grov korruption.

Den svenske skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson berättar om norrmannens sista år vid makten.

– Det var väldigt frustrerande och jag blir fortfarande upprörd över hur mycket fel som begicks, säger han.

Åtalet i Norge, som kan ge Anders Besseberg upp till tio års fängelse, handlar om mutor i form av exklusiva klockor, jaktresor och troféer, prostituerade och en leasad bil. Lägg därtill misstankar om att norrmannen varit delaktig i att dölja rysk dopning, den delen har österrikisk polis hand om.

Ända sedan Besseberg tvingades avgå 2018 har rättsväsendet i Norge jobbat på att kunna ställa den nu 77-åringen inför rätta.

”Mycket på fötterna”

– Man hade hoppats att det skulle gå fortare. Samtidigt hoppas jag att den långa processen innebär att man har mycket på fötterna nu när man väckt åtal. Man vill att allt kommer upp till ytan helt och hållet och att han får stå till svars för de fel som han troligen begått, säger Sebastian Samuelsson, som efter några veckors semester nu sätter i gång med träningen inför nästa säsong.

Han berättar att det under hans första säsonger som skidskytt i världscupen, då Besseberg var kvar som ordförande i IBU, var väldigt frustrerande.

– Det var väldigt mycket diskussioner kring doping och ledarskapet i stort. Det fanns inte så mycket transparens, det var inte så lätt ha samtal med IBU, det var en frustrerande period, säger Samuelsson.

Förbundet har förändrats

TT: Hur mycket skadades skidskyttet av korruptionen?

– Mycket såklart. Men det har gått fem år sedan han avgick och det känns verkligen som om skidskyttet kommit på fötter. Och från att ha varit ett av de sämre förbunden i internationellt perspektiv har man nu kanske tagit på sig ledartröjan och leder utvecklingen i stället. Jag är glad över att IBU förändrats en hel del över de här fem åren.

Besseberg satt vid IBU-rodret i 25 år, ändå från starten av Internationella skidskytteförbundet sedan man brutit sig loss från moderna femkampsförbundet 1992. Han tvingades avgå 2018. Rättegången i Oslo väntas inledas efter sommaren.

Se en sammanfattning av händelsen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.