Sebastian Samuelsson reagerar kraftigt efter gårdagens polisrazzia. Foto: TT

Silver-Sebbes kritik mot IBU: ”Behövs nytt ledarskap”

Publicerad

Sebastian Samuelsson har varit kritisk mot Internationella skidskytteförbundet (IBU) tidigare. Nu reagerar den svenske stjärnan kraftigt efter gårdagens polisrazzia. – Mitt förtroende för förbundet var skadat redan innan och det blev så klart ännu värre nu, säger han till SVT Sport.

Internationella skidskytteförbundets huvudkontor i Salzburg, Österrike, utsattes i går för en polisrazzia. Enligt norska NRK kan tillslaget ha med dopning och visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov att göra.

Svenske stjärnan Sebastian Samuelsson, nybliven guld- och silvermedaljör på OS, reagerar kraftigt på nyheten. Men han säger sig inte vara förvånad.

– För sporten är det väldigt trist med skriverier om dopning och skidskytte i samma mening. Men IBU har ett antidopningsproblem och har inte tagit de här frågorna på allvar. Jag hoppas att de gör det nu, säger han till SVT Sport.

På vilket sätt har de inte tagit problemet på allvar?

– De fortsätter att ha tävlingar i Ryssland trots att det inte finns en fungerande antidopningsorganisation där, vilket sänder signaler. De lyssnar inte på aktiva som vill ha tuffare tag mot dopning utan har kört på som tidigare fastän problem har dykt upp.

”Förtroendet kraftigt försvagat”

Känner du att de inte har lyssnat på dig?

– På mig och många andra. De allra flesta ute på världscupen känner att IBU har problem med det här och måste agera, men tyvärr är det locket på.

Vad vill du se hända nu inom internationella förbundet?

– Det behövs nytt ledarskap, nytt folk på ledande positioner, för att få till den ändring som behövs. Det är jag helt övertygad om. Jag hoppas att det blir så nu.

Hur tror du att det här påverkar förtroendet för IBU?

– Det är klart att förtroendet är kraftigt försvagat efter det här. Det ser absolut inte bra ut och det är väldigt tråkigt. Man får hoppas att uppgifterna man nås av nu inte är sanna, men samtidigt finns det ett problem som vi måste se i vitögat och verkligen ta tag i.

Agerar de tillräckligt hårt mot dopning, tycker du?

– Nej, det tycker jag inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer