Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån.

Sebastian Samuelsson reagerar på beslutet om Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelsson står inte bakom IOK:s beslut.

Han är besviken över att kommittén vill låta ryssar och belarusier tävla i OS 2024 och 2026.

– Jag tror att man gör bort sig, verkligen, säger Samuelsson.

Internationella olympiska kommittén, IOK, har beslutat sig för att tillåta ryssar och belarusier att tävla i sommar-OS 2024 och vinter-OS 2026 under neutral flagg.

Den svenske skidskytten Sebastian Samuelsson blev inte förvånad över beskedet.

– IOK hade ett digitalt samtal med flera utövarrepresentanter förra veckan och jag förstod redan då att vindarna blåste åt det här hållet. Men jag tycker att det är fel beslut, säger Samuelsson.

”Helt horribelt”

Vad tycker du om att de tävlar under neutral flagg?

– Jag tycker det är svårt att säga att det är så himla neutralt, för alla vet att det är ryssar. Tittar man på tv benämner kommentatorerna det som Ryssland. Jag tycker det är ett sätt att låtsas vara lite hård men i slutändan vet alla vad det är i alla fall.

Internationella skidskytteförbundet, IBU, stängde av ryssar och belarusier från sina tävlingar i mars förra året och har fortsatt att hålla den linjen.

– Vi har ekonomiska sanktioner och sanktioner i samhället på många olika sätt för att visa Ryssland att vi tycker att deras agerande är helt horribelt. Hittills har idrotten gjort samma sak men det är klart att om man börjar göra så här är det svårt att samtidigt visa solidaritet med Ukraina, säger Samuelsson.

Kan bojkotta

Samuelsson köper inte IOK:s argument om att individuella idrottare inte ska drabbas.

– Hur känns det för de ukrainska åkarna att ställa sig mot ryssar i tävlingsspåret? Jag tycker det känns jättekonstigt. Det är inte kul med krig för någon och det är inte kul för de ryska idrottarna, absolut inte, men jag tycker att det här är en avstängning som måste ligga kvar.

Har du funderat på att bojkotta OS?

– Jag har inte tagit ställning till det men jag tänker att det här kommer vara ett otroligt kontroversiellt beslut bland folket eller publiken i Europa. Jag tror att IOK riskerar bojkotter från flera länder inom olika idrotter och allt möjligt. Det är lite för tidigt att säga nu men jag tror att man gör bort sig, verkligen, säger Sebastian Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.