Sebastian Samuelsson avslutade för Sverige i stafetten. Foto: Bildbyrån.

Ny succé i skidskytte – herrarna tvåa i stafetten

Uppdaterad
Publicerad

Succén fortsätter för de svenska skidskyttarna.

Herrarna följde upp damernas seger i går med en andraplats i världscupstafetten i Kontiolahti.

– Jag kanske ska köpa en lägenhet här, säger Sebastian Samuelsson.

Det svenska skidskyttelandslaget har imponerat stort under världscupinledningen. Damerna har varit på pallen i varje tävling och tog sin första stafettseger på tio år i går. Även herrarna har visat framfötterna och hade inför söndagens stafett varit på pallen två gånger på fyra tävlingar – Sebastian Samuelssons seger i jaktstarten i färskt minne.

Det var också Samuelsson som avslutade stafetten för Sverige.

Martin Ponsiluoma, på näst sista sträckan, körde bra och plockade sju placeringar och växlade över till ”Sebbe” på tredje plats, 40 sekunder bakom ledande Norge och 24 efter Tyskland.

”Härligt att se”

Även Samuelsson var snabb i spåren och sköt fullt – och snabbt – i det första liggande skyttet. Han minskade gapet framåt och gick ut som trea, drygt 24 sekunder efter ledande norrmannen Johannes Thingnes Bö och knappt 16 efter tyske Benedikt Doll.

– Vilken åkform han är i Sebastian, det är så härligt att se, sade SVT:s expert Helena Ekholm i sändningen.

Samuelsson åt i kapp tysken och gick in samtidigt som Doll på vallen inför sista skyttet. Där bommade svensken bara ett skott, tysken två, och ”Sebbe” tog över andraplatsen med sju sekunders marginal ner till Doll.

Det försprånget släppte han aldrig.

”Helt galet”

I stället utökade Samuelsson luckan ner till Doll och körde in på en säker andraplats, 39 sekunder efter Johannes Thingnes Bö som tvingades köra delar av sistasträckan med bara en stav.

– Laget är helt galet just nu, säger Peppe Femling.

– Jag var inte ett dugg orolig. Han (Samuelsson) har visat att han har huvudet för det här, säger Martin Ponsiluoma.

Sverige har nu tagit nio pallplatser på nio tävlingar i Kontiolahti.

– Jag kanske ska köpa en lägenhet här, tre pallplatser på fem starter. Det är synd på vädret bara, säger Sebastian Samuelsson.

Jesper Nelin är inne på att Sverige kan ännu bättre.

– Vi gör en bra laginsats. Allt är inte perfekt, men vi blir ändå tvåa så det ska bli intressant att se när det blir perfekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.