Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sverige tvåa i mixedstafett – trots 18 extraskott

Uppdaterad
Publicerad

18 extraskott.

Ändå blev Sverige tvåa i mixedstafetten i Nove Mesto och tog revansch för missen i VM.

– Det var slarvigt, jag räddar det eftersom jag åker så mycket bättre än alla andra, säger Martin Ponsiluoma till SVT Sport.

I säsongens andra mixedstafett i världscupen uppgraderade Sveriges skidskyttelag sin pallplats. Trea i Pokljuka, och nu i Nove Mesto slutade det med en andraplats för Anna Magnusson, Hanna Öberg, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson.

Detta i en stafett där Sverige förlitade sig på sina reservskott – och snabb åkning i spåren. Visserligen inledde Magnusson med en nolla i liggande skyttet, men efter det eskalerade svenskarnas missar. Hon behövde använda tre extraskott i sitt stående skytte och växlade över till Öberg som sexa. Och för henne krävdes det totalt fem extraskott.

Men hon kunde förbättra Sveriges position i loppet, och skickade ut Martin Ponsiluoma som fyra. Tolv sekunder bakom då ledande Norge.

”Det var slarvigt”

– Jag ska kunna lösa det bättre än vad jag gör. Jag är inte helt där i fokus, det var lite synd. Jag har haft en intensiv helg och det var lite lurigt med vinden, säger Hanna Öberg till SVT Sport.

Än fler extraskott – samtliga sex – använde Ponsiluoma och än snabbare åkte han. Efter sitt stående skytte lämnade han skjutvallen 26 sekunder bakom fransmannen Eric Perrot – men var bara två sekunder efter vid den avslutande växlingen.

– Det är egentligen en dålig sträcka. Det var slarvigt, det var som om jag var på väg därifrån innan jag hade suttit alla skott. Men jag räddar upp det eftersom jag åker så mycket bättre än alla andra, säger Martin Ponsiluoma.

Sebastian Samuelsson ut som tvåa på sista sträckan, där han jagade Fabien Claude. Som sköt fullt, medan Samuelsson laddade om sitt gevär fyra gånger. Men ingen annat lag sköt sig förbi och Sverige blev tvåa.

– Vi skjuter för dåligt, samtidigt ser man andra lag ha det jobbigt också, säger Sebastian Samuelsson.

– Tvåa är bra, det är fantastisk åkning. Men skyttet var många bom och ganska segt, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

En revansch för det svenska laget som slutade nia på VM när Samuelsson hade lösa skruvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.