Foto: TT Nyhetsbyrån

Ingen rår på Fourcade – vann igen

Uppdaterad
Publicerad

Martin Fourcade vann – som vanligt. En som däremot stack ut under torsdagens sprint var Sebastian Samuelsson som blev bästa svensk på 13:e plats. ”Det är vårt framtidsnamn”, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

Skidskytteherrarna inledde veckans världscuptävlingar i Nove Mesto med sprint under torsdagen. Och det blev precis som så många gånger förut – med en jublande fransman på toppen. När Martin Fourcade gick i mål hade han bommat på andra skjutningen, men trots det vann han 1.6 sekunder före ryssen Anton Sjipulin. Fransmannen var jublande glad när han korsade mållinjen.

Sju av åtta segrar

Segern var hans femte individuella seger av sex möjliga den här säsongen, och totalt seger nummer sju på åtta försök under hösten inklusive stafetterna. Bakom honom slutade ovan nämnda Anton Sjipulin tvåa och norske Emil Hegle Svendsen trea.

Samuelsson skrällde

För svensk del blev det en stor skräll under kvällen när 19-årige Sebastian Samuelsson satte personbästa och blev bästa svensk på en 13:e plats. Jättetalangen har tagit poäng i sina fem första världscuplopp och trots en bom i andra skjutningen fixade han en fin placering, och hyllades av SVT Sports expert Björn Ferry.

– En riktigt bra tävling av Sebastian Samuelsson, det är imponerande, säger han och fortsätter:

”Vårt framtidsnamn”

– Jag hade nästan förväntat mig att Samuelsson skulle tröttna lite den här veckan. När man kört tre veckor och är så där ung och kanske inte har träningsbakgrunden riktigt så är det svårt att hålla över tid att åka många tävlingar på rad. Det är den hårdheten som kommer med många år i branschen, om man säger så. Men det här är ju det bästa loppet hittills. Man såg när han knöt näven att han var riktigt nöjd.

– Så bra har ingen varit i den åldern. Det är vårt framtidsnamn, säger Björn Ferry.

Fredrik Lindström slutade 47:a och Peppe Femling 56:a, båda får köra lördagens jaktstart. För både Lindström (25:a i totala världscupen) och Samuelsson (27:a) blir jakstarten mycket viktig för att även få köra masstarten på söndag. Topp 25 i världscupen plus de i övrigt fem bästa i sprint och jaktstart i Nove Mesto kvalificerar sig.

I morgon fortsätter skidskyttet damernas sprinttävling. Det blir även alpint och längd hela helgen – här är alla tider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.