Anders Besseberg. Foto: TT Nyhetsbyrån

Skidskytteskandalen: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

I april i år avgick det internationella skidskytteförbundets ordförande Anders Besseberg efter anklagelser om mutor. Imorgon ska en ny ordförande väljas och en av kandidaterna är svenska Olle Dahlin.

Mars 2018: Svensken Olle Dahlin meddelar att han vill bli ordförande för det internationella skidskytteförbundet (IBU) efter att ha varit vice ordförande under norrmannen Anders Bessebergs sista tid. Besseberg hade varit ordförande sedan 1993. Dahlin nominerades formellt i maj 2018.

April 2018: En skandal briserar då Besseberg och den tidigare generalsekreteraren Nicole Resch misstänks för att ha tagit emot mutor för att gynna Ryssland och mörka dopning. Det hela började med polisrazzior. Både Besseberg och Resch hävdar att de är oskyldiga. Besseberg avgår.

Maj 2018: Det kommer fram att ett trettiotal skidskyttar via mejl till IBU har varit kritiska mot deras dopningsverksamhet. En av dem är den svenska OS-guldmedaljören Sebastian Samuelsson. Han bojkottade också den avslutande världscuptävlingen i Ryssland på grund av dopningsproblematiken.

Juni 2018: Lettiskan Baiba Broka meddelar sin kandidatur och blir därmed Dahlins enda konkurrent till ordförandeposten. Hon har sedan tidigare suttit i IBU:s juridiska kommitté och är ordförande för det lettiska skidskytteförbundet. Hon är medlem i det nationalistiska partiet ”Nationella alliansen” och år 2014 gjorde hon en kort sejour som justitieminister.

Augusti 2018: Broka anklagar Dahlin för ”personliga påhopp” då hon menar att han ska ha anklagat henne för att Ryssland skulle stöda hennes kampanj. Dahlin menar att han bara sagt att han känner till rykten som säger så.

Imorgon: Ordförandeval. IBU får antingen en svensk eller lettisk ordförande. Om Dahlin inte blir vald tänker han inte heller fortsätta i styrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer