Anders Besseberg. Foto: Bildbyrån.

Skidskyttetopp beskylls för miljonkorruption

Uppdaterad
Publicerad

En internutredning från Internationella skidskytteförbundet (IBU) beskyller förbundets tidigare ordförande Anders Besseberg för att olovligt ha tagit emot motsvarande flera miljoner kronor under sin tid på posten.

Norrmannen ska ha värnat ryska intressen och mörkat dopning.

– Vi är chockade, säger IBU:s nuvarande ordförande Olle Dahlin i ett uttalande.

Den 74-årige norrmannen, som avgick hösten 2018 och har varit granskad sedan dess, vill inte kommentera anklagelserna om korruption.

– Nej, det här känner jag inte till. Det vet jag ingenting om. Nej (jag vill inte ställa upp på en intervju reds. anm). Nej, nej, nej. Ha det bra, säger han till TV2.

Inte skyddat sporten från fusk

Senare i dag håller IBU, med bland andra den nuvarande svenske ordföranden Olle Dahlin, en digital presskonferens rörande rapporten som arbetats fram av en oberoende granskningskommission.

– Vi är chockade över det som har beskrivits i kommissionens rapport, säger Dahlin i ett uttalande.

Rapporten belyser oetiskt beteende i IBU:s ledning och att inte tillräckligt har gjorts för att förhindra systematisk dopning generellt, och från ryskt håll specifikt, under perioden 2008-2018.

Kommissionen har kommit fram till att Besseberg, som satt på posten som ordförande 1993-2018, inte har haft något intresse att skydda sporten från fusk. I den över 200 sidor långa rapporten står det att norrmannen högst troligt mutats av ryska ledare genom bland annat jaktresor, lyxklockor och prostituerade.

Starka reaktioner i Norge

Den norska förbundet reagerar starkt.

– Först och främst känner vi oss skakade över innehållet i rapporten. Vi tar naturligtvis starkt avstånd från detta, säger ordförande Arne Horten i ett pressmeddelande.

En polisutredning pågår. Besseberg nekar till alla anklagelser genom sin advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.