Stina Nilsson sköt fyra bom i sista skyttet i distansloppet i EM. Foto: Bildbyrån

Stina Nilssons ras i EM – efter fyra bom i sista skyttet

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson var på väg mot en fin placering i det inledande distansloppet i skidskytte-EM.

Då stod hon för fyra bom i sista skyttet och rasade till en 47:e plats.

– Det handlar absolut om att vänja bort ett skyttebeteende som inte är gynnsamt, säger Stina Nilsson till SVT Sport.

Stina Nilsson inledde distansloppet i EM med snabb åkning och fullt skytte. Inför det fjärde och sista skyttet hade hon totalt två bom och tätkänning.

Men trots att det var vindstilla bommade hon fyra skott. Med totalt sex minuters tidstillägg var hon långt efter toppåkarna.

– Med sådana här förhållanden på skjutvallen ska man inte skjuta fyra bom. Man ser tydligt att skyttet absolut inte funkar just nu. Jag hoppas hon kan vända det till sprinten, säger SVT:s expert Elisabeth Högberg.

”Inte nöjd”

Stina Nilsson berättar själv att hon hamnade i en dålig ställning som gjorde att det blev mycket rörelse i vapnet.

– Jag är inte nöjd med hur jag genomför sista stå, uppenbarligen, och hade gjort annorlunda om jag fick göra om. Jag ändrar ställning först efter fyra skott och då sätter jag det. Hade jag bara kunnat stoppa efter två bom så hade man kunnat reparera skadan lite mer. Men nu tog jag det beslutet och få ta konsekvenserna och straffminuterna på det.

Hon säger att hon pratat med skyttetränaren Jean-Marc Chabloz om just detta.

– När man inte hittar ställning så ska man våga avbryta serien och ta om. Men jag är lite tjurig och vill gärna helst fortsätta att skjuta. Det handlar absolut om att vänja bort ett skyttebeteende som inte är gynnsamt.

Stina Nilsson fick efter svaga resultat inte chansen i VM som snart drar igång, och tävlar därför istället i EM.

Hon är trots det avslutade skyttet nöjd med tävlingen och att hon hade tätkänning så länge.

– Det var ändå roligast att det kom i slutet. Nu fick jag känna att jag hade chansen att göra något bra och det är en rolig upplevelse jag tar med mig.

Lisa Maria Spark, Tyskland, vann guldet före Yuliia Dzhima, Ukraina och Selina Grotian, Tyskland.

”Jättefin känsla”

Bästa svenska i tävlingen blev Tilda Johansson som hade chans på pallen men bommade två skott i tredje skyttet. Hon slutade femma.

– Jag hade en jättefin känsla i dag på vallen. Jag blir lite hög i andra skyttet och bommar två, jag förstår inte riktigt varför. Men överlag är det en stabil känsla. Tyvärr har vi inga superskidor i dag, säger Tilda Johansson till SVT.

Klipp: Tilda Johansson missade pallen i distansen på skidskytte-EM

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.