Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mona Brorsson bommar bort sig: ”Sjukt frustrerande” Foto: SVT Sport

Svenskorna sköt bort sig i dimman

Uppdaterad
Publicerad

Dimman låg tät över skidskyttestadion i Oberhof. Svenskorna, som varit sjuka, bemästrade inte de svåra omständigheterna där även regn och vind bidrog.
– Det är sjukt frustrerande, säger Mona Brorsson som var 59:a.

Bästa svenska denna dystra dag var Hanna Öberg som 21:a. Norskan Marte Olsbu Röiseland var säker i dimman och sköt fullt och snabbt.

– Hon sköt sin ståserie på 20 sekunder så jag tror ingen kommer att matcha det, sade SVT Sports expert Björn Ferry, som fick rätt, om norskan som även var snabb i spåret. Utpumpad slängde hon sig i snön efter målgång.

– Det härligt att vara tillbaka i världscupen och göra ett så bra lopp. Jag visste att många skulle vara lite knäckta över de svåra förhållandena och bestämde mig för att bara ge allt, säger Röiseland, som avstod tävlingshelgen i Annecy strax före jul och nu kom extra taggad och utvilad, till SVT Sport.

– Jag hade en bra jul med mycket träning, säger Röiseland.

Öberg: ”Tuff tävling”

Hanna Öberg hade en bom i liggande och en i stående och gick i mål med två bom och hade tappat mycket tid i spåret på Röiseland.

– Det är en tuff tävling. Man fick verkligen bita i ute i spåret. Sista varvet var jag riktigt trött och synd att det blev två bom, det saknas lite fokus. Jag är nöjd med den offensiva ståserien och bommen var inte så långt borta, säger Öberg.

Brorsson: ”Sjukt frustrerande”

– Nej, det är en bom för mycket, säger Ferry och pekar på att svenskorna tappade runt en minut i åktid också. Julen var rena sjuklägret för svenskorna och formen är uppenbart inte på plats ännu.

Mona Brorsson, som startade som tvåa, sköt bort sig i stående och missade sina tre sista skott i dimman. Hon noterades för fyra bom.

– Det är sjukt frustrerande. Tre bom är i stående är inte bra nog och jag vet inte vad jag gör för fel. Vinden kan jag inte skylla på, säger Brorsson.

Anna Magnusson gjorde säsongsdebut i världscupen efter sin handledsskada med att bli 42:a, inte så långt efter de bästa svenskorna:

– Det var kul att köra i dag, ett okej lopp, jag ville ha roligt. Jag var kanske för passiv i stående och det blev två bom och tog lång tid. Det går ju inte, säger Magnusson.

Världscupen damer – 7,5 km sprint
1)
Marte Olsbu Røiseland, Norge, 22.04,9 (0)
2) Denise Herrmann, Tyskland, +33,1 (1)
3) Julia Simon, Frankrike, +47,4 (1)
4) Dorothea Wiere, Italien, +1.01,8 (1)
5) Tiril Eckhoff, Norge, +1.07,1 (2)
6) Paulina Fialkova, Slovakien, +1.09,1 (1)
7) Emma Lunder, Kanada, +1.14,9 (1)
8) Monika Hojnisz-Starega, Polen, +1.15,0 (1)
9) Kamila Zuk, do, +1.29,8 (2)
10) Katharina Innerhofer, Österrike, +1.32,8 (2).

Svenska placeringar:
21)
Hanna Öberg +2.02,8 (2)
27) Linn Persson +2.15,4 (2),
39) Elvira Öberg +2.26,1 (2)
42) Anna Magnusson +2.51,1 (2)
59) Mona Brorsson +3.28,5 (4)
62) Johanna Skottheim +3.35,4 (4)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer