Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se det avgörande skyttet som gav Sverige EM-guld Foto: SVT

Svenskt EM-guld i singelmixedstafetten

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en tuff kamp mellan Norge och Sverige på singelmixed-stafetten på EM i slovakiska Brezno Osrblie.

Men Sara Andersson stod pall på sista stående och förde Sverige till ett oväntat guld.

– En väldigt bra dag. Det var mycket jobbigare att titta på Sara än att köra själv, sa en glad Anton Ivarsson till SVT Sport.

Sverige har gjort ett hyfsat EM men inte förrän idag kom fullträffen när de unga talangerna Anton Ivarsson, 23, och Sara Andersson, 21, förde det svenska singelmixed-laget till ett EM-guld.

– Riktigt starkt gjort av Ivarsson och Andersson. Det här var de värda, säger SVT:s expert Elisabeth ”Bettan” Högberg.

Norskan Emilie Kalkenberg, individuell medaljör på EM, och Sara Andersson gick ut samtidigt på sista sträckan och var tillsammans in på sista stående skyttet.

Där fick vi se ett riktigt drama där Andersson missade två skott och norskan ett skott. Men Andersson satte sina extraskott medan norskan inte klarade att fylla och tvingades till straffrunda.

– Jag kände mig väldigt säker. att jag hade ett övertag på henne. både mentalt och åkmässigt faktiskt, säger Andersson till SVT Sport.

Sverige stod för fin åkning på alla sträckor men var framförallt iskalla på skjutvallen. Bara 6 extraskott krävdes. För silvermedaljören Norge blev det 14 extraskott och en straffrunda.

Bronset tog Österrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.