Sverige tvåa i stafetten – Öberg sköt bort segern

Uppdaterad
Publicerad

Sverige var på väg att ta sin första stafettseger på nio år.

Då sköt Hanna Öberg bort segern i sista stående skyttet – i duell mot norskan Tiril Eckhoff – och förde svenskorna till en andraplats.

– Jag vet att jag behöver en lucka på spurtvarvet för att vi ska ordna en seger, säger hon till SVT Sport.

I stafetten i Hochfilzen före jul hade svenskorna en tung dag och blev tia, tre minuter efter Norge.

I dag visade Elvira Öberg, Linn Persson, Mona Brorsson och Hanna Öberg att de är att räkna med.

– Det känns jättebra att få visa för mig själv att det som hände i Hochfilzen var en engångsföreteelse. Det var verkligen en bra laginsats i dag, säger Elvira Öberg till SVT Sport.

Just Elvira inledde med tre extraskott på sin förstarunda och skickade ut Linn Persson som sexa. Persson åkte bra och behövde bara ett extraskott. Mona Brorsson gjorde sedan en kanonrunda och när Hanna Öberg gick ut på avslutningsrundan stod segern mellan Norge, Sverige och Frankrike som akterseglat de andra lagen.

Rafflande avslutning

Allt avgjordes sedan på det stående skyttet.

Sverige som inte vunnit en stafett på damsidan på nio år hade chansen. Men Öberg sköt då tre bom samtidigt som norskan Tiril Eckhoff var kyligare. Eckhoff avgjorde tävlingen där, samtidigt som fransyskan Justine Braisaz sköt ännu sämre än Öberg och lämnade vallen som trea.

– Jag ville gärna vara offensiv på skjutvallen för att  de (Eckhoff och Braisaz) är starkare än mig i spåret de här dagarna. Jag vet att jag behöver en lucka på spurtvarvet för att vi ska ordna en seger. Det blir tyvärr tre bom, men jag är nöjd med taktiken att verkligen gå för det, säger Hanna Öberg till SVT Sport.

Det blev en rafflande spurtvarv där Sverige höll avståndet till Frankrike och blev tvåa, 18 sekunder efter Eckhoff i mål. Braisaz och Frankrike blev trea.

– Jag var trött på slutet men nöjd med att jag kunde hålla undan och bli tvåa. Jag var livrädd för att Braisaz skulle komma, men nöjd att jag höll i från.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.