SVT-experten: Peta Stina Nilsson

Uppdaterad
Publicerad

Tävlingarna i Östersund är avklarade för denna helg.

När världscupen fortsätter nästa helg anser SVT Sports expert Björn Ferry att Stina Nilsson borde petas.

– Jag skulle säga att hon behöver tävla så mycket som möjligt och hon kommer få mycket mer tävlingar i IBU-cupen, säger han.

Världscuptävlingarna i Östersund är avgjorda och det bjöds på både djupa dalar och höga toppar.

Redan nu på torsdag väntar nya tävlingar i Östersund och det är hård konkurrens om platserna i skidskyttelandslaget.

Det är sedan tidigare bestämt att Johanna Skottheim ska få åka på damernas sprint. Det innebär att någon av de som åkte under premiärhelgen måste petas.

– Ser man på resultaten så är Anna Magnusson 20:e i dag och Stina Nilsson är sämre. Då tänker jag att för Stinas del är det ju tävlingarna hon vill ha. Jag skulle skicka henne till IBU-cupen där får hon fler race, säger SVT Sports expert Björn Ferry och fortsätter:

– Sen får vi se vad de andra kan göra här och kanske kan hon bli aktuell för Hochfiltzen nästa sväng. Det tycker jag är en rimlig uttagning och jag tycker det är svårt att peta Anna Magnusson nu när hon var så bra i dag.

Är det inte bra för Stina att fortsätta köra i världscupen om hon nu ska ta en plats i OS?

– Jo, så kan det vara. Men kommer hon till OS kommer hon åka mycket mer i världscupen. Jag skulle säga att hon behöver tävla så mycket som möjligt och hon kommer få mycket mer tävlingar i IBU-cupen.

”Mer erfarenhet hela tiden”

Stina Nilsson är fortfarande färsk inom sporten sedan hon avslutade sin längdkarriär för att satsa vidare inom skidskytte. Björn Ferry poängterar att hon tar nya steg hela tiden.

– Hon får mer erfarenhet hela tiden. Hon lär sig alla rutiner och hur allt funkar. Jag tycker man ser i agerandet på vallen att hon är offensiv. Visst blir det några bommar men hon lär sig för varje tävling hon kör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.