Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Systrarna Öberg. Elvira i bakgrunden och Hanna. Foto: TT

Systrarna Öberg floppade i premiären

Uppdaterad
Publicerad

Det största förhandsintresset inför den svenska premiären i Idre riktades mot systrarna Öberg. Bäggde hade dock stora problem på vallen. Hanna hade sex bom och Elvira fyra och var långt från pallen.

– Jag kommer att vara revanschsugen i morgon, säger Hanna Öberg.

De hade andra och tredje bästa åktid efter Johanna Skottheim som hade bäst fart i spåret.

Elvira Öberg blev tia och räckte inte upp på SM-pallen i tävlingen över 12,5 (kortdistans) som även gällde för en inhemsk titel. Skrällen Tilda Johansson vann.

Elvira Öberg var tvåa i den totala världscupen förra säsongen.

– Det var egentligen helt okej till det sista skyttet där det blev två bom och det är jag inte alls nöjd med. Det var två kant ut, det är för dåligt och kanske var det dåligt fokus. Det är jag besviken över, säger Elvria Öberg som hade det tungt i spåret och kände sig lite loj till SVT Sport.

Hanna Öberg: ”Är boss över mitt skytte”

Experten Björn Ferry var inte orolig efter Elviras insats.

– Det är halvdant och ingen bra tävling. Jag är inte ett dugg orolig för Elviras form även om skyttet var halvknackigt, var ju bra förhållanden. Jag hade väntat mig fler träff, säger Björn Ferry om Elvira Öbergs insats.

Hanna Öberg hade inför loppet känt att hon gjort allt rätt under försäsongen.

– Det var dåligt men jag är bossen över mitt skytte. Jag kan inte säga så mycket mer än det och det är inte rättvisande för hur jag skjutit den senaste tiden. Jag känner att jag kommer att vara revanschsugen i morgon, säger Hanna Öberg som stördes en aning av att solen kom in bakifrån, speciellt i liggande.

Ferry var överraskad över det svaga skyttet för Hanna Öberg. Sambon Martin Ponsiluoma hade tio bom i sin tävling ett par timmar tidigare.

– Hon kändes helt trygg innan loppet och så skjuter hon sex bom. Det har hon nog inte gjort på ett halvår på träning, säger Björn Ferry om Hanna Öberg.

16 bom av stjärnparet

16 bom totalt av paret Öberg-Ponsiluoma fick ledningen att titta på testtävlingarna – mer än dagens resultatlista.

– Det är alldeles för många bom, speciellt hur det sett ut på testtävlingarna men vi gör inte för stor sak av det, säger skyttetränaren Jean-Marc Chabloz.

Restultat 12,5 km Idre:

1) Tilda Johansson, Anundsjö, 37.14,1 (0)

2) Julia Simon, Frankrike, +9,1 (2)

3) Lou Jeanmonnot, Frankrike, 28,9 (1)

7) Johanna Skottheim, Lima, 1.35,3 (4)

8) Anna Magnusson, Piteå, 1.45,1 (2)

10) Elvira Öberg, Piteå, 1.58,2 (4)

12) Emma Nilsson, SK Bore, 2.28,2 (2)

13) Stina Nilsson, Lima, 2.46,8 (4)

14) Alva Sköld, Mora, 2.53,4 (2)

15) Hanna Öberg, Piteå, 2.59,1 (6)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.