Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när systrarna Öberg bommar – och missar medaljchanserna i sprinten. Foto: Bildbyrån

Systrarna Öberg långt från medalj efter identiska lopp: ”Tar för lång tid på vallen”

Uppdaterad
Publicerad

Det fanns förhoppningar om en svensk medalj i sprinten över 7,5 km i VM i Nove Mesto. Elvira och Hanna Öberg hade identiska lopp med en miss på det fjärde skottet i stående och var över minuten efter täten.

– Det var ett tufft lopp. I dag fick vi känna på fluorförbudet men jag tycker att genomförandet var bra, det tar för lång tid på vallen, men jag skulle tagit om det skottet jag bommade i stå. Det rinner i väg lite för mycket tid, säger Hanna Öberg, som var bästa svenska som åtta, till SVT Sport. Skidorna tappade glidet ganska fort.

Julia Simon, som startade som nummer två i kortärmat, sköt fullt och snabbt och var även snabb i spåret. Hon var först i mål och låg länge helt utpumpad i målfållan.

Simon fick vänta in Justine Braisaz-Bouchet som var snabbast i spåret och blev tvåa trots en bom. Simon vann med 4,9 sekunder före Braisaz-Bouchet, som hon har en rättslig tvist med efter ett misstänkt kontokortsbedrägeri sommaren 2022.

”Det blev en lång väntan”

– Det är galet, jag är så lycklig, wow! Det är svårt att sätta ord på det. Det var en fantastisk dag för laget men på det tredje varvet hade jag en dålig känsla och höll tummarna för att Justine inte skulle gå förbi. Det blev en lång väntan, säger Simon efter fyrfaldigt franskt i toppen.

Hanna Öberg missade ett skott, det fjärde i stående, efter att ha väntat länge och andats djupt.

Även Elvira Öberg hade problem i det stående skyttet. Det gick tolv sekunder mellan den andra och tredje tavlan innan hon bommad det fjärde skottet en kant ut, precis som storasyster Hanna som dock hade en grov bom med två centimeters miss.

”Får ett klickskott”

– I ståskjutet får jag ett klickskott efter att inte ha fått fram slutstycket av någon anledning och fick börja om och då hann tankarna börja komma och jag tappade lite fokus, säger Elvira Öberg, som pekar på att de franska åkarna hade fantastiska skidor.

På söndag är det en jaktstart som bygger på dagens resultat.

– Det var ingen katastrof och det finns en chans på jaktstarten, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Julia Simons otroliga ståskytte. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.