Johannes Thingnes Bö visade sig mänsklig och sköt bort sig i det stående skyttet. Foto: TT.

Ledande Thingnes Bö bommade fyra skott i stående

Uppdaterad
Publicerad

Världscupsuveränen Johannes Thingnes Bö ledde med 38 sekunder när han gled in till det stående skyttet i Soldier Hollows sprint. Då rasade det fullständigt för norrmannen som drog iväg fyra bommade skott innan han kunde träffa med det sista i blåsten.

– Det är klart att det är frustrerande men jag kände inte att jag bommade skott på skott. Jag tycker att insatsen är bättre än resultatet visade, säger Thingnes Bö till NRK.

När Thingnes Bö fallerade klev en annan norrman fram. Vetle Sjåstad Christiansen, som var strax efter Thingnes Bö i spåret, tog sin första seger i världscupen.

– Jag är mållös. Det var rätta dagen att göra det på när Johannes bommade sina skott i stående, säger Christiansen med glädjtårarna rinnande efter kinderna.

Trots blackouten på skjutvallen fick Thingnes Bö med sig en femteplats i tävlingen över 10 km på hög höjd, 1 700 meter.

”Ferry: Tror aldrig att det hänt”

– Jag tror aldrig att det hänt att man kommit femma med så många bom. Det ska möjligen ha gjorts av Frode Andresen eller Lars Berger, säger SVT Sports expert Björn Ferry och tänker på två andra åkstarka norska skidskyttar.

De svenska åkarna hade en nattsvart dag. Peppe Femling var bäst som 50:e efter tre bom. Han var 15:e efter det första felfria liggande skyttet men klarade inte av vindarna i det stående skyttet där de tre bommen kom. Svensken Gabriel Stegmayr sköt fullt, var faktiskt snabbast på vallen, och nådde en 59:e-plats.   

Arenan har inte använts för skidskytte på internationell nivå sedan OS i Salt Lake City 2002.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.