Johannes Thingnes Bö var irriterad över att blivit felaktigt sekunderad under loppet. Foto: TT

Thingnes Bö irriterad när norska favoritkvartetten missade pallen

Uppdaterad
Publicerad

Norge har de fyra första placeringarna i världscupen och norska åkare har vunnit sex av sju sprintar i världscupen den här säsongen. Men ingen nådde pallen när det var dags för VM över 10 km i Pokljuka.

– Det är fruktansvärt tråkigt, säger Thingnes Bö som fick felaktiga tidsrapporter av de norska ledarna.

Johannes Dale blev bästa norrman på fjärde plats, tätt före femman Johannes Thingnes Bö. Sturla Holm Lägreid var sjua och Tarjei Bö nia.

– Det var lite chockerande, det hade jag inte räknat med, säger SVT Sports expert Helena Ekholm.

De norska åkarna hamnade alla bland de tio bästa men får se tävlingen som misslyckad sett ur sprintperspektivet även om det är bra utgånglägen inför jaktstarten över 12,5 km på söndag, där Martin Ponsiluoma går ut först.

Johannes Thinges Bö körde som en galning i spåret, var 21,6 sekunder före Johannes Dale (Ponsiluoma var sjua 32,8 sekunder efter i ren skidåkning). Men två bom i det första liggande skyttet gjorde att han var 22,5 sekunder efter i mål.

”Jag hade loppet i min hand”

– Det var svårt, för jag hade ett bra första varv och kände att jag hade loppet i min hand. Två bom är dubbelt så tungt som en. Men jag var 30 sekunder efter så det var ingen riktig kris. Och jag lyckades skjuta fullt på stående och göra ett mycket bra slutvarv, säger Thingnes Bö till NRK.

Han var dock mycket missnöjd med sekunderingen under loppet.

– Nej, det var lite röriga besked. Jag var först 17 sekunder bakom Sturla och nästa gång var jag plötsligt två efter. Så jag tror att det var felaktiga besked, men det är lätt i stundens allvar att stressa lite med det, säger han.

Hur besviken är du nu?

– Jag är ganska besviken. Det är fruktansvärt tråkigt, säger Thingnes Bö.

– Synd att svenskarna vinner när alla måste ha munskydd, så att man inte får se de svenska segerleendena. Eller det är nog bra, så att jag inte gräver ner mig helt, säger storebrodern Tarjei Bö till TT.

Ekholm tror på revansch i jaktstarten

Helena Ekholm tror att Thingnes Bö blir farlig på söndagens jaktstart.

– Han har ju formen och revanschlustan är nog inte att leka med, säger hon.

Segraren Ponsiluoma hyllas över hela skidskyttevärlden, speciellt att han tar sin första vinst i ett VM imponerar.

– Det är otroligt starkt helt enkelt, säger NRK:s kommentator Andreas Stabrun Smith.

Kanonlopp av Ponsiluoma – sköt fullt i VM-sprinten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.