Sebastian Samuelsson jublar efter stafettsegern. Foto: Bildbyrån

Upprepade succén från OS – reservbetonat Sverige vann stafetten

Uppdaterad
Publicerad

I januari, under förra säsongen, tog de svenska skidskytteherrarna sin första stafettseger i världscupen sedan 2009.

I dag kom tredje på mindre än ett år.

Denna gång var det ett reservbetonat lag som segrade.

Sverige vann världscupstafetten i Oberhof för ett år sedan och en månad efter det vann de även OS-guld.

I de två senaste triumferna har både Jesper Nelin och Fredrik Lindström haft stora roller. I dag saknades båda när det var dags igen, i österrikiska Hochfilzen.

Men då klev i stället Peppe Femling, en av OS-hjältarna, och 30-årige Torstein Stenersen fram. Tillsammans med Martin Ponsiluoma använde de sig endast av tre extraskott när de gav Sebastian Samuelsson ett kanonfint utgångsläge på den fjärde sträckan.

Dramatik på sista skjutningen

Samuelsson gick ut tillsammans med fransmannen Thierry Chenal, men efter ett fenomenalt liggande skjute, där han ensam sköt fullt, lämnade svensken de andra bakom sig.

På det avgörande skyttet fick han lite darr med två bom och bjöd då in norrmannen Vetle Sjåstad Christiansen som sköt snabbt och fullt.

De båda gick ut nästan exakt samtidigt på spurtvarvet. Men Samuelsson visade klassen och höll undan.

– Jag är helt skakig, shit vilken stafett! Helt otroligt vilken stafett de gör. Jag ska inte säga att vi dömde ut dem, men topp tio hade varit bra, säger Helena Ekholm i SVT.

Sverige kunde sedan defilera in i målet som segrare med totalt fem extraskott. Benedikt Doll förde Tyskland till tredjeplatsen.

– Det gick bättre än vad många hade förväntat sig. Sen är det klart att det inte är många gånger man kommer in som etta och ska skjuta om segern, men jag hade koll, säger en segerrusig Sebastian Samuelsson till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.