Hanna Öberg tävlar i sprinten i dag. Foto: Bildbyrån

Vallen en fördel på hemma-VM

Uppdaterad
Publicerad

Att det råder lite blåsiga förhållanden på skjutvallen i Östersund är en fördel för de svenska skidskyttarna.

– Jag tycker alltid att det är bra när det är lite vind, säger Hanna Öberg till SVT Sport.

Efter femteplats i mixedstafetten i går gör Hanna Öberg sin första individuella start i dag när sprinten avgörs. Öberg, som hade bra skytte på vallen i går, får lite besvärliga förutsättningar i dag.

– Vi har ett rejält snöfall och det påverkar en del. Det blåser in snö och man måste vara noggrann med utrustningen. Vinden blåser kraftigare idag än igår så det blir lite mer utmaning, det blir kanske fördel för de svenska skyttarna, säger Tomas Öberg, skjutbanechef.

– Det krävs nästan alltid ett perfekt skytte för medalj. En eller två bom möjligtvis. 

Men att VM avgörs på hemmaplan i Östersund kan innebära en fördel för svenskarna framöver.

– Jag tycker alltid att det är bra när det är lite vind, för det ger större utslag. Sedan är vi ganska vana vid att skjuta i vind, för att vi har tävlat och tränat mycket här, säger Hanna Öberg till SVT Sport.

Även Sebastian Samuelsson, som är Sveriges största medaljhopp på de individuella tävlingarna, är inne på samma sak.

– En liten fördel tror jag att det är. Men sedan ska man inte göra den för stor, det är inte så stor skillnad på att tävla här och på andra ställen, säger han till SVT.

Vilken typ av fördel har du?

– Vi kollar på vindvimplarna för att justera siktet. Jag vet hur vimpeln ser ut här i olika situationer och då vet jag exakt vad jag ska göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.