• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Viktor Brandts glädje efter VM-guldet – gör sitt första VM: ”Brutalt” Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

VM-guld för debutanten Viktor Brandt: ”Det är helt brutalt”

Uppdaterad
Publicerad

Viktor Brandt, 24, gör sitt första VM som skidskytt.

Då blev han under sensationella former världsmästare när Sverige tog guld i stafetten.

– Det är helt brutalt, säger en tagen Brandt efter lördagens triumf.

Karlstadsonen hade inte en given plats i det svenska stafettlaget på förhand. Och möjligheten att bli världsmästare var inget han själv trodde på inför mästerskapet.

– Jag skrattade mest och kände mig som reserv. Jag var nöjd med ett lopp men nu står man här som världsmästare, berättar Brandt.

Viktor Brandt fick veta att han skulle köra förstasträckan på stafetten två dagar innan det var dags.

– Man hinner tänka ganska många tankar om hur man kan fucka upp det här.

I sin första mästerskapsstafett sköt Brandt fullt i det liggande skyttet och efter två extraskott i stående växlade han över till Jesper Nelin som sexa. SVT Sports expert Björn Ferry gav Brandts insats 5/5 i betyg.

– Jag är grymt stolt över sträckan såklart, det va bra mycket bättre än worst case scenario som jag har varit inställd på, säger Brandt efter sin sträcka.

Huvudtränare Johannes Lukas var också nöjd med Brandts sträcka.

– Nu visar Sverige att vi har några bra bakom de bästa. Det fanns diskussioner om våra uttagningar. Vi gjorde allt rätt, Brandt var en snackis om vi skulle ta ut honom och nu är han världsmästare, säger Lukas till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.