Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Två OS-guld gav Nils van der Poel Bragdguldet

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Dagbladets Bragdguld 2022 går till skridskoåkaren Nils van der Poel som med två guld blev Sveriges främste olympier vid spelen i Peking.

– Jag vet inte vad jag ska känna. För mig är det någonting jag gjorde då. Har försökt lista ut i en månad för att säga något smart men inte lyckats, säger van der Poel.

”För olympisk bragd, en sagolik och banbrytande karriär som satte guldkant på en klassisk svensk paradgren”, lyder juryns motivering.

Nils van der Poel befann sig i Malmö och gav en intervju via länk med reporter på plats till studion i Stockholm.

Bragdguldet

– Jag vet om vad jag gjorde på ett sätt som väldigt få andra gör och har fått min bekräftelse. Det är svårt att förstå hur andra människor har värdesatt det. Hela upplevelsen av OS var fett, säger van der Poel.

Titeln på 5000 meter säkrades efter en rysare där van der Poel gick ifrån tvåan Patrick Roest (olika heat) med blott 100 meter kvar. På 10000 meter var det uppvisning och han förbättrade sitt eget världsrekord och vann loppet med över 13 sekunder.

Första allround-guldet på 49 år

Senare på säsongen tog han Sveriges första allround-VM-titel (500-1500-5000-10000 m ihopräknat) på 49 år och efter det lade han av endast 25 år gammal – utan att ha stängt dörren helt för en kommande satsning mot OS 2026. Den stängde han i dag.

– Jag hade varit ärlig i flera år och sagt att jag skulle köra OS och sedan lägga av, förstår inte varför det blev så stort i media, men jag kommer att fortsätta åka skridsko på hobbynivå.

Har du kunnat ersätta tävlingnerven med något annat?

– Heroin, svarar en leende van der Poel.

– Det intressanta med van der Poel är att man inte vet vart svaren ska ta vägen. Han är en udda fågel, säger SVT:s kommentator Jacob Hård som hade van der Poel som favorit.

van der Poel har tagit en del uppdrag utanför skridskon och är en flitigt anlitad föreläsare.

Senaste gången en skridskoåkare fick Bragdguldet var Tomas Gustafson för sina två OS-guld, också på 5000 och 10000 meter, vid OS i Calgary 1988.

Se sändningen i sin helhet

Fakta: Senaste vinnarna av Bragdguldet

(TT)

2022: Nils van der Poel, skridsko.

2021: Svenska hopplandslaget (Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann och Peder Fredricson), ridsport.

2020: Armand Duplantis, friidrott.

2019: Tove Alexandersson, orientering.

2018: Hanna Öberg, skidskytte.

2017: Sarah Sjöström, simning.

2016: Henrik Stenson, golf.

2015: Sarah Sjöström, simning.

2014: Svenska damstafettlaget, längdskidor (Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag, Charlotte Kalla).

2013: Johan Olsson, längdskidor.

2012: Lisa Nordén, triathlon.

2011: Therese Alshammar, simning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bragdguldet

Mer i ämnet