Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nils van der Poels kritik: ”För mig är inte det idrott” Foto: TT Nyhetsbyrån

Nils van der Poels kritik mot Bragdguldet: ”Vad betyder det här?”

Uppdaterad
Publicerad

Nils van der Poel tilldelades Bragdguldet 2022.

Något han tycker är konstigt.

– Idrott är inte att tillfredsställa andra, säger Nils van der Poel.

På centralstationen i Göteborg stannade den nyblivna vinnaren av årets Bragdguld, Nils van der Poel, i farten för att kommentera utmärkelsen. Som han fick för sitt världsrekord och sina dubbla guld i skridsko vid OS i Peking.

– Så får man den för att någon tycker jag är bättre på att åka skridskor än vad Marcus Ericsson är på att köra racerbil. Vad betyder det här? frågar Nils van der Poel och gestikulerar som om han håller i en mikrofon.

Bragdguldet

– Ja, kul. Kul att läsa listan (med tidigare vinnare), liksom. Här är många stora idrottare som har sitt namn, och nu kommer folk titta på den listan i framtiden och se mitt namn. Och så kommer de säga: ah, kul. Och så kommer de bli glada för att de är med på den listan som jag också på något sätt höjt statusen på. Det är häftigt att vara en del av det, men jag har svårt att förhålla mig till att det vi anser är det ädlaste som en svensk idrottsman kan åstadkomma är att andra tycker att prestationen är något, säger Nils van der Poel.

”Konstigt”

Han menar att det inte är idrott.

– Idrott är inte att tillfredsställa andra, göra så att andra tycker du är bra. Det är liksom konstigt att få en utmärkelse för det i en verksamhet som så tydligt prisar prestationer för det vi gör.

van der Poel tilldelades Bragdguldet 2022 med motiveringen: ”För olympisk bragd, en sagolik och banbrytande karriär som satte guldkant på en klassisk svensk paradgren”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bragdguldet

Mer i ämnet