I dag kan Nils van der Poel bli klar för OS om han kommer topp fyra på 10 000 meter vid världscuptävlingarna i Stavanger. Foto: Bildbyrån.

Efter krossen – nu kan van der Poel bli OS-klar

Uppdaterad
Publicerad

Få känner till Nils van der Poels kapacitet bättre än tränaren Johan Röjler.

Ändå var han förvånad över skridskostjärnans kross i världscuppremiären.

– Jag skulle vara förvånad om han är lika överlägsen nu, säger Röjler inför världscupen i Stavanger – där van der Poel kan säkra en OS-plats.

Nils van der Poel dominerade världscuppremiären och OS-kvalet i polska Tomaszów Mazowiecki förra helgen. Den svenske skridskostjärnan krossade motståndet på 5 000 meter och var drygt fem sekunder snabbare än närmaste motståndare.

– Vi hade inte prioriterat första tävlingen till max. Därför var det ännu mer förvånande, säger Röjler.

Vidare till Stavanger

Till helgen drar skridskocirkusen vidare till norska Stavanger. Där körs i eftermiddag det enda OS-kvalloppet på 10 000 meter. Slutar van der Poel bland de fyra främsta åkarna säkrar han en kvotplats till OS i Peking i februari.

Och förutsättningarna kunde inte vara bättre. Han startar i sista par så han har full kontroll på de övriga åkarnas tider.

Han ställs mot nederländaren Jorrit Bergsma som tog silver på 10 000 meter i OS i Pyeongchang 2018.

I paren innan kör utmanaren nederländaren Patrick Roest och den olympiska mästaren kanadensaren Ted-Jan Bloemen.

Hämmar i starten

Den skada som van der Poel drabbades av i början på året och som förföljt honom under sommaren och hösten finns kvar. Men oroar inte.

– Den hämmar honom lite i starten, i accelerationen. Han är lite långsammare de första 200 meterna. Men det är så som vi förväntat, säger Johan Röjler.

Kvalet till OS är komplicerat. Och enkelt. Till 10 000 meter finns det tolv platser. Åtta platser går till de åkare med bäst ranking i världscupens långlopp efter fyra tävlingar. De fyra återstående platserna går till de fyra åkare som därefter har de fyra bästa tiderna.

Och eftersom det bara körs ett 10 000 meter-lopp blir lördagens tävling ett direktkval där de fyra främsta säkrar en OS-plats i Peking.

Formellt måste Nils van det Poel sedan tas ut av SOK. Men det lär inte bli något problem. Kravet är att man ska kunna konkurrera om att bli topp åtta. Nils van der Poel är dubbel regerande världsmästare och har dessutom världsrekordet på 10 000 meter.

Formtoppning mot Peking

Om allt går som planerat kan den svenska skridskovärldsmästaren börja förbereda sig för sin Kinaresa redan på lördag kväll. Men om sanningen ska fram har han redan gjort det.

– Vårt upplägg är en liten chansning. Jag kommer inte att toppa formen till kvaltävlingarna utan siktar mot de olympiska spelen i Peking, förklarade han när han gick på is i södra Tyskland i början på oktober.

KLIPP: Nils van der Poel vann överlägset (12 nov 2021)

Fakta: Vägen till OS

På 5 000 meter i OS får 20 tävlande delta, på 10 000 meter är det totalt tolv tävlande.

Kvalperioden avslutas den 19 december. Fyra världscuptävlingar utgör kvalet.

Första tävlingen i Tomaszów Mazowiecki, Polen, hölls första veckan.

19–21 november: Stavanger, Norge (enda loppet på 10 000 meter körs den 20:e 16.00–18.00).

3–5 december: Salt Lake City, USA.

10–12 december: Calgary, Kanada.

Det finns två sätt att få en kvotplats till OS på de långa distanserna.

1) Poängrankning: Samtliga resultat på 5 000 meter och 10 000 meter ligger till grund för en poängtabell. Från listan tilldelas de 14 bästa en plats på 5 000 meter och de åtta bästa en plats på 10 000 meter. Nils van der Poel. vann 5 000 meter första tävlingshelgen, leder rankingen på maximala 60 poäng.

2) Tidsrankning: Därefter ges platser till de sex bästa kvarvarande tiderna på 5 000 meter och de fyra bästa kvarvarande tiderna på 10 000 meter. Just nu har Nils van der Poel den bästa tiden på 5 000 meter med 6.15,562, över fem sekunder snabbare än närmaste åkare. Men banorna i Salt Lake City och Vancouver bedöms som snabbare än de i Polen och Norge.

3) Därtill kommer att ingen nation får ha fler än två åkare på 10 000 meter och tre åkare på 5 000 meter. Efter första loppet finns nu tre åkare från Nederländerna bland de åtta bästa på listan (plats tre, fyra och åtta).

4) Sedan upprättas en reservlista. Senast den 22 januari nästa år ska alla reservplatser vara fördelade – om det blir aktuellt att någon av de uttagna åkarna faller ifrån.

Om Nils van der Poel kvalar in på 5 000 och/eller 10 000 meter kommer han med stor säkerhet att bli uttagen av SOK. Han uppfyller med råge de kriterier som gäller för svenska deltagare, vilket är att kunna konkurrera om de åtta främsta platserna. Nils van der Poel är dubbel världsmästare på 5 000 och 10 000 meter och innehar världsrekordet på 10 000 meter.

Spelen i Peking invigs den 4 februari nästa år. Enligt det preliminära programmet avgörs 5 000 meter den 6 februari och 10 000 meter den 11 februari.

Källa: IOK/SOK

Fakta: Poängrankningen efter en tävling i världscupen

1. Nils van der Poel, Sverige, 60 poäng

2. Ted-Jan Bloemen, Kanada, 54 poäng

3. Patrick Roest, Nederländerna, 48 poäng

4. Jorrit Bergsma, Nederländerna, 43 poäng

5. Bart Swings, Belgien, 40 poäng

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.