Fantastiskt lopp av van der Poel. Foto: TV10/TT.

van der Poel utan medalj trots superlopp: ”Får ge blombuketten till en söt tjej på hotellet”

Uppdaterad
Publicerad

Nils van der Poel motsvarade alla högt ställda förväntningar och förbättrade sitt eget svenska rekord på 10 000 meter vid allround-EM i Heerenveen.

Svensken åkte i mål på 12.42,80 och förbättrade sitt rekord från december med fyra sekunder och blev fyra totalt.

– Nu får man ju inga medaljer men har vi tur hittar jag en söt tjej på hotellet som kan få blomsterbuketten, säger van der Poel i en videokonferens med ett tiotal svenska journalister ett par timmar efter loppet.

– Jag hade inte förväntningar på att jag skulle bli fyra totalt men nu blev jag det. Jag har aldrig sett mig som en allroundåkare men i dag är jag uppenbarligen det och det var jätteroligt, säger van der Poel som ser fram emot OS i Peking nästa år.

– Jag skulle bli förvånad om jag inte tar medalj vid OS, säger han och känner sig ganska säker på att få köra 5000 meter vid distans-VM om ett par veckor. Enligt ett komplicerat reservlistesystem hoppas han även att få köra favoritdistansen 10000 meter.

– Det hoppas jag på, funderar van der Poel.

Trollhätteskrinnaren sträckte armarna i luften och kramade om sin tränare efter det väl genomförda loppet. En stund senare var han framme och stöttade sin parkamrat Marwin Talsma som låg utslagen på innerplan.

van der Poel krossade även Sven Kramers mästerskapsrekord på 12.55,98 i dennes egen kula. van der Poel låg och snittade på runt 30,3 de första varven, där Abbas ”Mamma Mia” spelades i högtalarna, och var över 31 på något varv mot slutet för att vrida tillbaka och avsluta under 30 sekunder. Sista varvet gick på 29,52.

Patrick Roest vann allround-EM, landsmannen Marcel Bosker tog silver och norrmannen Sverre Lunde Pedersen brons.

Kanadensaren Graeme Fish har världsrekordet på 12.33,86 från 2020.

Med 12.42,80 är van der Poel sexa genom tiderna.

På lördagen satte Nils van der Poel också svenskt rekord när han blev tvåa på 5000 meter med tiden 6.13,03, endast slagen av nederländske stjärnan Patrick Roest. På allround-EM delas dock inga medaljer ut på enskilda distanser.

Som en jämförelse så vann Tomas Gustafsson OS-guld 1988 i Calgary på 13.48,20, vilket då var nytt världsrekord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.