Erin Jackson och Brittany Bowe gläds åt varandra. Foto: TT

Ger bort OS-platsen till nära vännen: ”Så omtumlande”

Uppdaterad
Publicerad

Brittany Bowe vann 500 meter på de amerikanska OS-kvalen i Milwaukee. Men hon ger nu bort sin plats till den nära vännen Erin Jackson, världsetta på distansen.

 – Att hon bara gör en sådan här grej är otroligt, säger Jackson. 

Jackson fick ett felskär på bortre långsidan och slutade trea i loppet, där bara de två första fick en direktplats till Peking. Bowe, som redan kvalat in till 1000 (världsetta där) och 1500 m känner Jackson sedan de var barn och växte upp i samma stad i Florida, Ocala.

– Det är rätt sak för mig att göra. Det finns inga tvivel om att hon skulle gjort samma sak för mig, säger Bowe till NBC Sports.

Loppet genomfördes i lördags och i söndags morse ringde Bowe till Jackson för att meddela beslutet. Jackson var i spillror efter felskäret och den missade OS-platsen och kunde inte sova alls den natten.

”Jag är så tacksam”

– Hjärnan bara kokade, det var så stressande efter att ha befunnit mig i den här utsatta situationen så länge. Nu känns det så omtumlande att få det här beskedet, jag är så tacksam och ödmjuk, säger Jackson som vunnit fyra av åtta världscuplopp på 500 meter.

Efter att ha fått okej av USA:s skridskoförbund gick man ut offentligt med nyheten under söndagen. ”Uppdraget slutfört”, skriver USA:s skridskoförbund på Twitter.

Det kan även bli så att USA får en kvotplats på distansen.

– Det här är större än mig och nu har jag gett henne chansen att förhoppningsvis åka hem ett guld och det är ärofyllt att få ge henne den möjligheten, säger Bowe och hoppas på att få en av kvotplatserna.

– Jag skulle älska att få åka och förhoppningsvis kommer alla tre att få åka, säger Bowe och tar även med tvåan Kimi Goetz i resonemanget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.