Foto: Bildbyrån/TT

Här är Nils van der Poels udda plan för att ta OS-guld

Uppdaterad
Publicerad

Nils van der Poel stakar ut sin egen väg mot de hägrande OS-medaljerna.

Nu har han lagt skridskorna på hyllan och skejtar istället i skidspåren i Åre och Duved.

– Min plan är att vara bäst på skridskor genom att åka skidor, säger han med flåset i halsen.

Som vanligt väljer Nils van der Poel att gå sin egen väg. Efter dubbla VM-guld och världsrekord lägger han skridskorna på hyllan – igen. De närmaste månaderna handlar om allt annat än skridskor för den 24-årige världsmästaren.

Skidor i Åre och Duved, fallskärmshoppning i Västerås, skimo och ultramaraton. Och så cykel 203,7 mil från Riksgränsen till Smygehuk. Tanken är att köra sträckan på en rekordtid runt 82 timmar (!).

– Han tränar ju så in i helvete. Det är helt extremt, det finns ingen som tränar som han. Och han går väldigt mycket sin egen väg, han gör inte som alla andra. Det är coolt tycker jag, säger Joel Eriksson, förbundskapten för svensk skridsko.

Utforska sig själv

Det som driver van der Poel är en inre strävan att utforska sig själv och sina motiv.

– Som idrottsman kan du bara vara säker på att du inte kommer att vinna guld. Det är bara en i världen som gör det, alla andra kommer att misslyckas. Och det är premissen du har när du inleder din satsning, säger han.

Han gör intervjun under ett träningspass. Medan har talar i telefon trycker han på i spåret. Svaren växlas med flåsningar och pauser för branta partier.

– Du måste inse att målet i din idrottssatsning inte kan vara din placering och dina resultat. Det finns ingen mening i att åka 25 vänstervarv på en skridskobana. Det måste finnas något mer, säger han.

Träning i södra Tyskland

Först fram i augusti är det dags att dra på sig skridskorna igen. Då är det tänkt att han ska träna i Inzell i södra Tyskland.

Arenan ligger 690 meter över havet. Här har det satts ett 80-tal världsrekord, de flesta innan det ens blev en inomhusarena. Efter framgången i VM ses van der Poel som ett av de stora svenskt OS-hoppen. Det är i Inzell han ska finslipa formen som är tänkt att ta honom hela vägen till i OS i Peking.

Det finns två sätt att kvala in. Antingen genom 10 000-meters cupen som består av ett enda lopp (!), eller via ett poängsystem där man slår ihop resultaten för 5 000 och 10 000 meter från fyra tävlingar.

– Som nivån är nu ser det ut som jag skulle kunna kvala mig in via bägge systemen. Så det ska inte bli några konstigheter, säger van der Poel.

KLIPP: Tårfyllda mötet för van der Poel (16 februari 2021)

Fakta: Vägen till OS i Peking

På 5 000 meter får tjugo tävlande delta, på 10 000 meter totalt tolv tävlande.

Kvalsystemet kan justeras fram till den 1 juli 2021. Men preliminärt gäller:

Senast 1 augusti 2021 offentliggörs vilka tävlingar som ligger till grund för kvalificeringen. Kvaltävlingarna ska sedan hållas mellan den 1 november och den 19 december 2021. För skridsko gäller preliminärt fyra världscuptävlingar.

12–14 nov 2021, Tomaszów Mazowiecki, Polen.

19–21 nov 2021, Stavanger, Norge (enda loppet på 10 000 meter).

3–5 dec 2021, Salt Lake City, USA.

10–12 dec 2021, Calgary, Kanada.

Det finns två sätt att få en kvotplats till OS på de långa distanserna.

1) Poängranking: Samtliga resultat på 5 000 meter och 10 000 meter ligger till grund för en poängtabell. Från listan tilldelas de fjorton bästa en plats på 5 000 meter och de åtta bästa en plats på 10 000 meter.

2) Tidsranking: Därefter ges platser till de sex bästa kvarvarande tiderna på 5 000 meter och de fyra bästa kvarvarande tiderna på 10 000 meter.

Därefter upprättas en reservlista. Senast den 22 jan 2022 ska alla reservplatser vara fördelade – om det blir aktuellt att någon av de uttagna åkarna faller ifrån.

Om Nils van der Poel kvalar in på 5000 och/eller 10 000 meter kommer han med stor säkerhet att bli uttagen av SOK. Han uppfyller med råge de kriterier som gäller för svenska deltagare, vilket är att kunna konkurrera om de åtta främsta platserna. van der Poel är världsrekordhållare på 10 000 meter.

Spelen i Peking den invigs 4 feb 2022

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.