Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nils van der Poel går in i mentorsrollen. Foto: Bildbyrån

Nils van der Poels nya roll ska ge fler OS-medaljer

Uppdaterad
Publicerad

I vintras slog han knock på idrottsvärlden med dubbla OS-guld, VM-titel och världsrekord.

Nu ska pensionerade Nils van der Poel skapa nya guldmedaljörer i en mentorsroll ihop med näringslivet. En vinnare som till och med blivit kontaktad av skridskobjässen Nederländerna.

– Det var en tung holländsk tränares son som ville ha kontakt med mig, vilket gjorde mig glad. Han hörde av sig och sa att ”min son skulle vilja prata träning med dig”. Då blev jag lite förvånad, säger van der Poel, som är på snabbvisit i Stockholm.

Besöket handlar om marknadsföra sin senaste roll. Via ett nystartat managementbolag ihop med en tidigare skrinnaren Björn Forslund och Urban Johansson, VD i försäkringsbranschen, ska det byggas framtid för svenska olympisk idrott.

Ett begränsat antal idrottare ska erbjudas stöttning i sin karriär, både ekonomiskt, mentalt och framförallt träningsmässigt med van der Poels erfarenheter som grund. Idrottarna kommer att få ansöka om att vara en del av projektet, en handfull ska väljas ut och än så länge finns bara ett namn klart: längdskidåkaren Fredrik Andersson, yngre bror till Ebba.

– Det ska bli riktigt skoj. Jag var ju själv väldigt inspirerad av Johan Olsson under min egen idrottskarriär. Att få jobba med nån som är idrottsligt nära honom, det ska bli väldigt kul, säger van der Poel om den färske svenske mästaren på 50 km.

KLIPP: van der Poel ska jobba med svenska mästaren

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Flera andra toppidrottare har hört av sig sedan skridskoprofilen dagen efter sitt andra OS-guld släppte sitt träningsmanifest. Friidrottaren Andreas Almgren och simmaren Viktor Johansson har själva berättat om sina kontakter med OS-hjälten, men det finns betydligt fler, däribland svenska OS-medaljörer, men de hålls hemliga.

– De som inte har gjort det medialt får själva gå ut och berätta det.

Vad är det idrottarna behöver?

– Det är väldigt svårt att navigera karriärsmässigt. Du behöver träna väldigt mycket, samtidigt som du behöver vila och återhämta dig. Dessutom måste du bygga nån slags vardag där du trivs och mår bra, utan krav på att generera en inkomst. Det är ett tungt pussel, speciellt som svensk idrottare där mycket bygger på föreningsliv och frivillighet.

Presskonferensen hölls i Sverige Olympiska kommittés lokaler på Stockholms stadion, ett tecken på att projektet ändå går i linje med SOK:s tankar. Tanken är att hjälpa i första hand idrottare från olympiska idrotter, även om något medaljmål inte är satt för projektet.

– Nja, inom en tioårsperiod hoppas jag väl att vi kan dubbla antalet guld som finns här framme. Så det får väl bli fyra då, säger van der Poel med en plirig blick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.