Nils van der Poel under OS i Sydkorea 2018. I dag noterades han för den sjunde snabbaste tiden någonsin på 10 000 meter. Arkivbild. Foto: TT Nyhetsbyrån

Svenskens supersuccé – sjunde snabbast genom tiderna

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett två år långt avbrott från skridskovärlden har Nils van der Poel, 24, gjort en enorm comeback.

I dag, i sin första internationella tävling sedan VM 2018, slog han till med den sjunde snabbaste tiden någonsin.

– Det är superroligt, verkligen, säger han till SVT Sport.

I juni 2018 meddelade Nils van der Poel, en av Sveriges största skridskotalanger genom alla tider, att han behövde ta en paus i sin satsning.

Ett stort tapp för den svenska skridskosporten – men nu är van der Poel tillbaka med besked.

Tidigare i år valde han att göra comeback och satsa mot OS i Peking. Och i sin första internationella tävling på över två år, i tyska Inzell, noterades han för tiden 12.46,91 på 10 000 meter.

– Vi var övertygade från början att det här upplägget var bra och att det skulle vara effektivt på sikt. Det har det varit. Det visar resultaten idag. Vi kommer att fortsätta på den inslagna vägen, säger van der Poel efter en lång period av träning.

Legendaren: ”Fantastiska nyheter”

Det är personligt rekord med 18 sekunder, banrekord i Inzell och det sjunde snabbaste någon någonsin har åkt på distansen. Endast fyra nederländare och två kanadensare har varit snabbare.

– Det var ett bra lopp. Det var svårt att på förhand veta vad som fanns i kroppen på ett 10 000-meterslopp. Det var inte bara länge sedan jag tävlade på 10 000, utan det var länge sedan jag åkte kontinuerligt på en 400-metersbana. Vi visste inte vad som fanns i kroppen och vad vi skulle förvänta oss. Men vi visste att det skulle vara ett bra lopp och att jag var starkare än jag varit tidigare, säger svensken.

”Fantastiska nyheter”

Han hyllas även av legendaren Tomas Gustafson.

”Fantastiska nyheter. Hoppas verkligen att Nils får möjligheten att åka på VM i Heerenveen i mitten på februari. Tänk att en svensk skulle segla upp som favorit genom att vara den sjunde bästa åkaren genom tiderna”, skriver legendaren han på sociala medier. 

Det är inte helt säkert att van der Poel, trots kanonloppet, får åka 10 000 meter på VM. Sverige har ingen kvotplats, så han behöver kvala in till en reservplats via 5 000 meterslopp i världscupen eller få ett wild card. Om han får en reservplats så måste någon också tacka nej.

– Annars är det 5 000 på VM och förhoppningsvis kan jag göra bra även det. Men vi hoppas på en startplats, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.